Kultūras ziņas

Piekto reizi pasniedz Purvīša balvu

Kultūras ziņas

Latvijas Televīzijas veikums kultūras filmu tirgū Berlīnē

Abramovičas retrospekcija Stokholmā

Stokholmā atklāj performanču klasiķes Abramovičas darbu retrospekciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Stokholmas Modernās mākslas muzejā 18.februārī atklās performances klasiķes Marinas Abramovičas darbu retrospekciju ar nosaukumu “Tīrītāja”. Izstādes tēma simbolizē pamatīgo tīrīšanu, ko māksliniece veikusi savos arhīvos, lai atlasītu un Eiropā izstādītu 120 darbus, no kuriem daži būs apskatāmi pirmo reizi.

Rīta drēgnums nebiedē mediju pārstāvjus, kas drūzmējas pie Modernās mākslas muzeja Stokholmā. Rīt atklās leģendārās serbu mākslinieces Marinas Abramovičas plašāko darbu retrospekciju Eiropā. Žurnālisti ir pirmie, kuriem ir iespēja ielūkoties izstādē kopā ar pašu mākslinieci.

"Tas, ko tūdaļ redzēsiet, ir robežu ignorēšana. Mākslinieces beznosacījumu atdeve. Ambicioza atdeve, kas caurvij visu ekspozīciju," saka Lena Eslinga.

Abramoviča ir viena no slavenākajām mūsdienu māksliniecēm, kas radījusi nozīmīgas performances, provocējot un iespaidojot skatītājus kā šamanis. Radikālos veidos pakļaujot savu ķermeni briesmām un fiziskiem pārbaudījumiem. Performances klasiķes izstādē aplūkojami ne tikai darbi, kas guvuši pasaules atzinību un, piemēram, muzeja pārapmeklētību "MoMĀ". Līdzās nozīmīgākajiem darbiem izstādīti vēl neredzēti darbi. Abramoviča kuratorei nodevusi arī savus agrīnos darbus, kas radīti uz papīra, dienasgrāmatu fragmentus, kas sakrāti dzīves laikā. Skatītāji var aplūkot arī rīkus, kas izmantoti performancēs: žiletes, elektriskais sildītājs, ādas pletne, ledus.

"Nekad, nekad, nekad vienkopus neesmu rādījusi visus savus darbus. Te redzams viss mans dzīves gājums," atzīst māksliniece.

Pērn leģendārā serbu māksliniece nosvinēja savu 70.jubileju un izdeva memuārus. Jauni, īpaši sagatavoti mākslinieki izstādē reanimēs Abramovičas vēsturiskās performances, kuru mērķis ir atbrīvot balsi, ķermeni un atmiņu.

"Nebija viegli veidot šo retrospekciju. Pamatā jau tā ir par performances mākslu un to, kā to izrādīt interesantos veidos. Es reanimēju savas performances. Vienu dienu manis vairs nebūs. Kas notiks ar manām performancēm? Kuri darbi turpinās pastāvēt? Nepietiek ar dokumentācijām. Tādēļ, gatavojot šo retrospekciju, daudz strādāju ar jaunajiem māksliniekiem, kuri atkārtos manus nu jau par klasiku kļuvušos darbus," stāsta Marina Abramoviča.

Plašākā telpa izstādē veltīta viņai un vācu māksliniekam Ulajam, ar ko kopā radītas vienas no nozīmīgākajām performancēm. Stāstot par viņu, Abramoviča kļūst emocionāla.

''Šajā telpā ir mans dzīves posms ar Ulaju. Viņš sola rīt būt klāt atklāšanā. Te ir mūsu kopīgo darbu un mīlestības stāsts 12 gadu garumā, kas noslēdzās ar mūsu performanci, noejot kopā ceļu pa Lielo Ķīnas mūri Ķīnā," atklāj māksliniece.

Izstādi papildinās jaundarbs - nedēļu ilga kolektīva meditācija, radot nepārtrauktu skaņu telpā. Performance norisināsies netālu esošajā Šepshalmenas baznīcā. Iesaistīti 40 kori, kā arī īpaši izvēlēti dziedātāji, kuru vidū ir arī latviešu mākslinieks Shipsea.

Tajā aicināts bez maksas piedalīties ikviens. Jāuzsver, ka performances telpā gan būs jāienāk kailiem no tehnoloģijām. Telefoniem, kamerām, pulksteņiem būs jāpaliek pie ieejas.  

"Tagadne ir mūsu vienīgā drošība, un mēs to arvien nozaudējam. Ir tik grūti būt klātesošam. Tas ir dēļ tehnoloģojām - īsziņām, nepārtrauktu lūkošanos telefonā. Es vēlos sniegt iespēju performances dalībniekiem nomierināt prātus un būt te un tagad," uzsver māksliniece. "Dzīves laikā esmu sapratusi, ka ir personiskā pieredze ir ļoti svarīga. Publika ir nogurusi lūkoties uz lietām un objektiem. Publika vēlas pieredzi, būt daļa no kaut kā.''

Dienu pirms izstādes atklāšanas Abramoviča aicina nebaidīties, bet uzdrošināties. Ļaunākais, kas var notikt ar cilvēku, īpaši jau mākslinieku, ir iekļūt stagnējošā stāvoklī. 

"Māksla nav par skaisto. Māksla ir bīstama, provocējoša. Māksla paredz nākotni, māksla ļauj no jauna ieraudzīt dzīvi. Māksla ir ļoti grūts darbs," saka Abramoviča.

Izstāde "Cleaner" Stokholmā būs skatāma līdz 21. maijam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti