Kultūras ziņas

Latgale, kongress un keramika

Kultūras ziņas

Mākslinieka Artūra Bērziņa pirmais romāns

Keramikas svētki "Rīgas mākslas telpā"

Rīgas mākslas telpā svin keramikas svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 7. aprīļa izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” būs skatāmas divas vērienīgas un izzinošas izstādes par keramiku un porcelānu. Ceļojoša starptautiskā izstāde “No baroka līdz mūsdienām. Eiropas kultūras un dzīvesveids keramikā” un laikmetīgās keramikas izstāde “Kolekcija/ Latvijas starptautiskā keramikas biennāle”.

Spilgtā ekskursijā aicinot iepazīt keramikas attīstību Eiropā no 17.gadsimta līdz mūsdienām, piedāvā doties starptautiska ceļojošā izstāde “No baroka līdz mūsdienām”, kurā apkopoti eksponāti no deviņiem Eiropas muzejiem. Izstādes galvenā tēma – sadzīves un ikdienas paradumi, kas atspoguļoti majolikas, keramikas, fajansa un porcelāna mākslā.

"Šis ir sildītājs, proti termofora priekštecis. Ja cilvēkam ir auksti - un Itālijā acīmredzot noteiktās sezonās var būt vēsi -, tad piepilda ar karstu ūdeni, karstu eļļu un var pasist azotē, ielikt kabatā," rāda un stāsta izstādes kuratore Iliana Veinberga. "Vēl priekšmets no 17.gadsimta, ko vēlos izcelt, ir šķīvis no Spānijas, un tas ir tas periods, kad Eiropas teritorijā ir musulmaņu kultūra. (..) Šis šķīvis, piemēram, trauks zemenēm. 18.gadsimts, tiek veidoti atsevišķi priekšmeti, kas ir paredzēti noteikta produkta servēšanai.(..) Tas ir rakstāmpiederumu komplekts, tintnīca, dzēštrauciņš un viss noformēts tādā ēģiptiešu stilā."

Gluži cita keramika, kas piederīga dizaina vai lietišķai formai, kā arī progresīvi eksperimenti ar caurspīdīgiem objektiem un lielformāta instalācijām, vērojami Laikmetīgās keramikas 118 autoru starptautiskā izstādē “Kolekcija/ Latvijas starptautiskā keramikas biennāle”.

"Tie ir gan uz vietas tapuši darbi, gan arī mākslinieku dāvinājumi," norāda Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pārstāvis Valentīns Petjko. "Vēl mums pamazām veidojas Ķīpsalas mākslinieku grupas kolekcija. Tas ir ļoti vērtīgi apkopot šo periodu."

Glezna, kas saplūst ar objekta formu, bistes, dzīvnieku un fantastisku radījumu skulptūras, sīkas detaļas. Laikmetīgās keramikas koncentrācija izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” būs skatāma līdz 18.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti