«Rīgas biržas» vadītāja: Šodien rīkojam izstādes, par kurām reiz varējām tikai sapņot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Mākslas dzīve muzejā šogad rit ļoti intensīvi, un arī balva, ko saņēmām pērn, atvērusi mums daudzas durvis, sagādājot iespēju rīkot tādas izstādes, par kurām pirms tam varējām tikai sapņot," saka mākslas muzeja "Rīgas birža" vadītāja, mākslas zinātniece Daiga Upeniece.

Šogad, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, mākslas muzejs "Rīgas birža" Latvijas muzeju dzīvē ieņem īpaši nozīmīgu vietu, turklāt pēdējā laikā arī starptautiskā mērogā muzejs ieguvis augstu atzinību - pagājušā gada maijā "Rīgas birža" saņēmusi Eiropas muzeju Gada balvu, kas pielīdzināma teju "Oskaram" filmu mākslā.

Par ļoti nozīmīgu sasniegumu uzskatāma mākslinieces Vijas Celmiņas personālizstāde, kas bija apskatāma pavasarī, turklāt to izkrāšņoja arī pašas mākslinieces viesošanās Latvijā. Taču arī šobrīd dzīve "Rīgas biržā" rit spraigi, un muzeja vadītāja Daiga Upeniece intervijā "Klasikai" stāsta par to, kādas ekspozīcijas apskatāmas šobrīd.

No 5.jūlija skatāma izstāde "Latvijas glezniecības meistardarbi. 19.gadsimta beigas - 20.gadsimta vidus. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcija", kurā var apskatīt arī desmit eksponēto mākslas darbu interaktīvus attēlus, kuriem piešķirts 3D telpiskums, kustība un skaņa. Izstādē eksponēti vairāku paaudžu izcilāko klasiķu Kārļa Hūna, Jūlija Federa, Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Voldemāra Zeltiņa, Jāzepa Grosvalda, Jēkaba Kazaka, Ģederta Eliasa, Valdemāra Tones, Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas, Ugas Skulmes, Oto Skulmes, Konrāda Ubāna, Jāņa Liepiņa, Leo Svempa, Jāņa Tīdemaņa, Kārļa Padega, Eduarda Kalniņa un citu vecmeistaru darbus, kopskaitā ap 50.

Mākslas muzeja "Rīgas birža" Boses zālē līdz augusta beigām būs atvērta arī izstāde "Itāļu vecmeistaru zīmējumi", dodot iespēju pirmo reizi ieraudzīt izcilus un nozīmīgus 16., 17. un 18.gadsimta itāļu grafikas darbus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas.

"Lai gan šajā laikā tapušās itāļu vecmeistaru gleznas mūsu kolekcijās aplūkojamas bieži, vairākus gadu desmitus Latvijā nav bijuši izstādīti tieši šajā laikā tapušie zīmējumi. Turklāt šo izstādi esam saskaņojuši arī ar faktu, ka Itālija šogad kļuvusi par Eiropas Savienības prezidējošo valsti," intervijā "Klasikai" stāsta Daiga Upeniece.

Viņa arī uzsver - šādā tehnikā darinātie darbi nekur pasaulē netiek izrādīti bieži. "Papīrs ir trausla tehnika, un tas nedrīkst būt pakļauts ilgstošai gaismas iedarbībai, tāpēc šāda veida izstādes tiek rīkotas reti, turklāt - ne vairāk kā trīs mēnešu garumā. Tā ir saudzīga attieksme pret mākslu," uzsver mākslas muzeja "Rīgas birža" vadītāja Daiga Upeniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti