"Saviešu mēļošana" - grāmata un kompaktdisks par dzijas un audumu krāsošanu ar augiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Zilās krāsas iegūšanas procesu dēvēja par mēļošanu, jo, kā izrādās, zilo krāsu ieguva no agrāk Latvijas teritorijā plaši kultivēta auga, kas tā arī saucās "krāsu mēle". Kāda "Saviešu" dalībniece esot izmēģinājusi šo krāsošanas procedūru.

Tiem, kurus interesē tautas tradīcijas un kuri vēlas tās pielietot praksē, interesants būs šonedēļ klajā nākušais izdevums "Saviešu mēļošana". Tajā apkopota informācija par savulaik ikvienā latviešu sētā piekoptu nodarbi, un tā ir dzijas un audumu krāsošana ar augiem. Nelielā formāta izdevumu veido grāmata un kompaktdisks, kurā draugu kopa "Savieši" ieskaņojuši arī latviešu tautasdziesmas par madarām, viršiem, bērziem un citiem augiem, kas savulaik izmantoti krāsošanas procesā.

Grāmata "Saviešu mēļošana" aizsākas ar vēsturisku ieskatu, kurā uzzinām, ka krāsošana ar augu krāsvielām Latvijas teritorijā bijusi zināma jau izsenis, vismaz kopš 7. gadsimta. Sākotnēji visbiežāk tērpa rotājumam izmantoja trīs krāsas - tumši zilu, sarkanu un dzeltenu. Zilās krāsas iegūšanas procesu dēvēja par mēļošanu, jo, kā izrādās, zilo krāsu ieguva no tolaik Latvijas teritorijā plaši kultivēta auga, kas tā arī saucās "krāsu mēle", stāsta draugu kopas "Savieši" dalībniece Laura Grīnberga.

Krāsošana ar krāsu mēlēm bija ļoti sarežģīts un laikietilpīgs process, par ko liecina arī tautasdziesmas. Diemžēl, šobrīd tas ir pilnībā izzudis no pielietošanas praksē, bet grāmatā par to varēs uzzināt. Krāsošanai lieto mēļu lapas, ko novāc vasaras pilnbriedā. Vispirms tās raudzē, tad izkaltē un samaļ pulverī, bet ar to process nebūt nebeidzas. Laura Grīnberga uzsver, ja kāds vēlas ar krāsu mēlēm krāsot arī šodien, tas ir iespējams, jo auga sēklas ir pieejamas. Piemēram, savā dārzā krāsu mēles audzē vēsturniece un "Saviešu" dalībniece Baiba Dumpe, kura esot izmēģinājusi arī krāsošanas procedūru.

Līdzās krāsu mēlēm daudz izmantots krāsaugs savulaik bija arī madara, no kā ieguva sarkano krāsu, tāpat bērzu lapas un virši, no kuriem radās zaļgani un dzeltenīgi toņi. Krāsošanai lietoja arī vālīšu staipekņus, nārbuļus, raudenes, ozolu un alkšņu mizas. Grāmatā var uzzināt arī senās krāsošanas receptes, kā arī dažādus šī procesa noslēpumus. Bet pievienotajā diskā savukārt var paklausīties, kā krāsošana ar augiem atspoguļota tautasdziesmās.

Dziesmas no albuma "Saviešu mēļošana" klātienē varēs dzirdēt šodien pēc pulksten 14 Vērmanes dārza Mazajā estrādē, kur folkloras draugu kopa "Savieši" uzstāsies folkloras festivāla "Baltica" ietvaros.

Grāmatas atvēršana un ieskandināšana savukārt notiks pirmdien Madonas novadpētniecības muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti