Panorāma

Šogad Latvijā gaida kravas vilcienus no Indijas

Panorāma

Ukrainā piemin Maidana bojāgājušos

Purvīša balva – mākslinieku grupai

«Purvīša balva 2017» piešķirta Krišam Salmanim, Annai Salmanei un Kristapam Pētersonam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Purvīša balvu 2017" ieguvusi mākslinieku grupa - Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons - par izstādi „Dziesma” izstāžu zāles „Arsenāls” Radošajā darbnīcā (19.06. – 26.07.2015.). Balva tika piešķirta piekto reizi.

"Purvīša balvas 2017" laureāts tika nosaukts 17. februārī, atklājot visu astoņu kandidātu darbu izstādi Latvijas Nacionālās mākslas muzeja (LNMM) Lielajā izstāžu zālē. Izstāde būs skatāma līdz 9. aprīlim.

Izstādes pamatā ir mākslinieku pētījums par populārākajiem vārdiem, kas izskan Dziesmu svētku noslēguma koncertos, un šie vārdi ir „saule”, „meita” un „Dievs”. Pētījuma rezultāti iemiesoti skaniskā kompozīcijā, ko veidojis Kristaps Pētersons.

"Man ir šoka stāvoklis. Emocijas var būt pēc kādas stundas sāks nākt uz augšu," atzīst Anna Salmane. Krišs Salmanis gan atzīst, ka "viņam ir ļoti normālas sajūtas". Anna Salmane atzīst, ka viņu darba vēstījums bija fakts, ka "vārdi, kas ir vispopulārākie vairs neatspoguļo realitāti".

"Mēs mēģinām sev iestāstīt, ka mēs izskatāmies, kādi bijām 19.gadsimtā. Bet kādi mēs esam šodien?" norāda Anna Salmane. Arī Krišs Salmanis uzsver, ka darbs ir par latviešu pašidentitāti.

Anna un Krišs Salmaņi pēc Purvīša balvas iegūšanas
00:00 / 01:03
Lejuplādēt

10 gadu laikā balvai nominēti 82 mākslinieki kopumā 142 reizes. Visvairāk nomināciju saņēmis Kristaps Ģelzis, bet no 29 balvai nominētajām māksliniecēm sievietēm vislabāk veicies Katrīnai Neiburgai.

Jau vēstīts, ka Purvīša balvai bija nominēti kandidāti - Arturs Bērziņš, Ivars Drulle, Kristaps Epners, Atis Jākobsons, Voldemārs Johansons, Maija Kurševa, Anda Lāce un mākslinieku grupa - Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons.

Purvīša balva tiek pasniegta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus). Purvīša balva ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt".

Trešo Purvīša balvu 2013.gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi". Ceturtā Purvīša balva 2015.gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti