Kultūra

Siguldas opersvētkiem top sarežģītais "Falstafs"

Kultūra

''Kino Citadele'' notiks filmas "Tas, ko viņi neredz" pirmizrāde

Pīgožņa balvas izstāde Pētera baznīcā

Pīgožņa balvas ainavu glezniecības darbu izstāde - daudzveidīga Latvijas skaistuma atklāsme

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ļoti daudzveidīga mūsu zemes skaistuma atklāsme – tā kodolīgi var raksturot Latvijas ainavu glezniecības izstādi, kas no otrdienas būs skatāma Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Tajā skatāmi Jāzepa Pīgožņa balvai iesniegtie vairāk nekā 120 darbu, ko žūrija izraudzījās no 240 kopumā pieteiktajiem.

Svētdien nosaukti galvenās balvas septiņi nominanti, bet balvas laureātu jau tradicionāli paziņos rudenī – Jāzepa Pīgožņa dzimšanas dienā.

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā iedibināta pirms trim gadiem un ar katru gadu kļūst arvien populārāka. Arvien vairāk mākslinieku tai iesniedz darbus, un žūrijas pārstāve, mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, to vērtē kā ļoti priecējošu faktu.

Mākslinieku aktivitāte Burānei ir svarīga un būtiska, jo apliecina, ka mēs nedrīkstam pazaudēt Latvijas ainavu glezniecības tradīciju. "Visos laikos un dažādos žanros – atstāt liecību par to, kāda ir mūsu zeme, kā mēs dokumentējam arī to, tikai latvietim raksturīgo dabas izjūtu," paskaidroja Burāne. "Latvietim tā viņa īstā baznīca un īstā sajūta par pasaules varenību nāk caur dabu”.

Izstāde Pēterbaznīcā ir daudzveidīga dažādās nozīmēs – tajā piedalās visu paaudžu mākslinieki, sākot no vecmeistariem līdz studentiem, Latvijas dabu tajā redzam visos gadalaikos un no ļoti dažādiem skatu punktiem. Ir gan liriski un romantiski, gan dramatiski darbi.

Žūrijas priekšsēdētājas Silvas Linartes uzmanību piesaista darbi, kas tapuši impulsīvi, atraisīti, brīvi, piemēram, Alberta Pauliņa darbs.

"Te ir ļoti simpātisks mākslinieka Postaža darbiņš, savukārt te mēs redzam divus Vitas Mercas darbus – abus ļoti, ļoti smalkus,” vēl ar dažiem darbiem iepazīstina Linarte.

Izstādē piedalās arī pati Linarte – darbs ir ļoti neparasts krāsās, un rada izjūtu, ka gleznotājai tajā izdevies iemūžināt un padarīt reālu to, ko varētu nodēvēt par dzīves netveramību.

Savukārt Burāne uzsver, ka viņai ļoti slavējama šķiet Alda Kļaviņa piedalīšanās. Viņš arī ir labi zināms meistars un ilggadējs Liepājas mākslas uzturētājs. "Viens no retajiem vēl, kurš patiešām nopietni un gleznieciski piepildīti strādā marīnā. Man liekas svarīgi tas, lai mēs kā jūras valsts nezaudējam labas jūras glezniecības tradīcijas,” Kļaviņa stilu raksturoja Burāne.

Izstādē pārsteidz, cik daudzi mākslinieki šoreiz pievērsušies mākoņu glezniecībai, dažbrīd arī ļoti specifiskai. "Ļoti daudz tādu darbu, kur dažādos veidos cilvēki tomēr tiecas parādīt ne tikai zemes līmeni, bet viņu skats ir vērsts uz augšu," paskaidro Burāne. "Man liekas, ka arī tas ir ļoti svarīgi, jo mākslinieks tomēr nedrīkst debesis pazaudēt un viņam tās ir jārāda cilvēkiem."

Linarte debesis raksturo kā ļoti mainīgas. "Tas ir viens mirklis, un viss ir mainījies, un tas nozīmē, ka tās nav gleznotas pēc dabā redzētā, bet pēc izjūtām, jo mākonis bija un aizpeldēja, bet cilvēks saglabāja savas izjūtas par to," viņa saka.

Izstādei kopumā šogad tika pieteikti teju 240 darbi, no kuriem žūrija izraudzījās 98 autoru 127 darbus.

Burāni priecē, ka šis notikums var rosināt tik daudzskaitlīgu mākslinieku līdzdalību, kas Latvijas mākslas ainā nemaz nav tipiska. "Šī izstāde mobilizē un ļauj parādīties atklātībā autoriem, kuri varbūt netiek tajās ļoti ierobežotajās galeriju salonu „kabatiņās”. Mēs jau esam pieraduši dziedāt urravas un slavas dziesmas kaut kādiem dažiem cilvēkiem, bet netvert Latvijas mākslas kopainu,” paskaidroja mākslas zinātniece.

Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā izstāde Rīgas svētā Pētera baznīcā būs apskatāma, sākot no 21.marta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti