Kultūras ziņas

Lietuvas mākslas zvaigzne Jons Gasjūns Rīgā

Kultūras ziņas

Veltījums Reformācijas 500. gadadienai

Pēterburgas pieminekļu un skulptūru modeļi Rīgā

Pēterbaznīcā skatāmi Pēterburgas pieminekļu un skulptūru modeļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 29.jūnija Rīgas Svētā Pētera baznīcā apskatāma izstāde no Krievijas Valsts Sanktpēterburgas Pilsētvides skulptūru muzeja krājumiem “Sanktpēterburgas baltās naktis”. Monumentu modeļi, pieminekļu konkursu īstenotie un neīstenotie projekti, kā arī unikāla grafikas darbu ekspozīcija dod iespēju ielūkoties Sanktpēterburgas - vienas no skaistākajām Krievijas ziemeļu pilsētām – arhitektūras vēsturē.

Pēterburga tiek dēvēta par  monumentālās skulptūras dzimteni Krievijā.  Pieminekļus šeit sāka celt tikai Katrīnas Otrās laikā, kad tika radīta arī pirmā krievu skulptūras skola.  Izstādes priekšplānā viens no Sanktpēterburgas simboliem - franču skulptora Falkonē pieminekļa modelis Pēterim Pirmajam “Vara jātnieks”.

Uz Latviju no Sanktpēterburgas Pilsētvides skulptūru muzeja kopā atvesti 30 skulptūru modeļi un 30 grafikas.

"Pēterburgā un arī Ļeņingradā vienmēr bijusi laba tradīcija, ka pieminekļi tika veidoti konkursa kārtībā. Tika atlasīti un dzīvē realizēti labākie varianti. Šī tradīcija saglabāta joprojām. Arī tagad tiek rīkots konkurss Čaikovska, Šaļapina un citu izcilu ar Pēterburgu saistītu personību pieminekļiem," stāsta Sanktpēterburgas Pilsētvides skulptūru muzeja direktors Vladimirs Timofejevs. "Mēs vācam arī grafisko darbu kolekciju, kas saistās ar pieminekļu attēlošanu. Ļoti interesanti vērot šos darbus, kā izskatījusies pilsēta atšķirīgos vēsturisko periodos. Ir darbi no 18., 19. gadsimta, padomju laika un arī kara laika blokādes. Pieminekļi ir neatdalāmi saistīti ar pilsētu. Un viss, kas notiek ar pilsētu, notiek arī ar tās pieminekļiem."

Pēdējos gados Pēterburgā uzstādīti ļoti daudzi atšķirīgas stilistikas pieminekļi. Tradicionāliem reālistiskiem darbiem līdzās izkārtojas jaunas un netradicionālas formas pieminekļi. Uz Rīgu atvesti divi ļoti slavena Pēterburgas skulptora Dmitrija Kaminkera darba līdzinieki.

"Sākotnēji tas saucās “Organizators”. Šai skulptūrai 2005.gadā bija politisks konteksts, saistīts ar padomju dzīves stila kritiku," norāda Sanktpēterburgas Pilsētvides skulptūru muzeja pārstāve Vera Ritikova. "Tajā pašā gadā tika uzstādīta skulptūra “Aklais”. Jāsaka ka šī jaunā stilistika un formas, kā arī šo darbu tematika, kas ietekmē cilvēka emocijas, rosinot domāt par pagātni, ne vienmēr patīk Pēterburgas iedzīvotajiem, jo pieminekļiem jābūt vairāk dzīvi apliecinošiem."

Izstāde “Sanktpēterburgas Baltās naktis” Rīgas Svētā Pētera baznīcā būs skatāma līdz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti