Kultūras ziņas

Miķelim Rozentālam 110!

Kultūras ziņas

Trīs Osokini Dzintaros

Performanču meistars Andrejs Barteņevs Rīgā!

Performanču meistars Andrejs Barteņevs krāšņi atklāj savu izstādi Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Andrejs Barteņevs ir krievu multimākslinieks, kurš popularitāti iemantoja 20. gs. 90. gados. Ar Latviju mākslinieku saista sena draudzība no Nepieradinātās modes asamblejas laikiem, ko deviņdesmito gadu sākumā Jūrmalā rīkoja Bruno Birmanis. 12.jūlijā dizaina konceptveikalā „Bold” atklātajā izstādē mākslinieks prezentēja apgleznotu porcelāna trauku izstādi un performanču tērpu skati, pavadot to ar krāšņu performanci.

Andrejs Barteņevs tiek dēvēts par Krievijas laikmetīgās mākslas zvaigzni. Savulaik Krasnodarā apguvis teātra režisora profesiju, Andrejs Barteņevs  paralēli saviem mākslas projektiem strādā arī par pasniedzēju Norvēģijas teātra akadēmijā un vada televīzijas šovu Krievijas televīzijā. Viņš sevi dēvē par multimediālu mākslinieku, kam būtiski būt individuālistam.

"Laba performance ir aizraujoša, piedzīvojumiem bagāta dzīve. Tā ir mani pati galvenā performance, kas sākās tajā brīdī, kad es piedzimu, un beigsies tajā brīdī, kad es pametīšu šo planētu," saka mākslinieks Andrejs Barteņevs.

Tieši Jūrmalā, Nepieradinātās modes asamblejā 1992.gadā, ar darbu “Botāniskais balets” sākās nu jau pasaules slavenā mākslinieka Andreja Barteņeva spožā karjera.

"1992.gadā man par viņu pastāstīja Artemijs Troickis, ka esot tāds dīvains puisis, kurš mākot uztaisīt no nekā kaut ko, un atrodas tajā mistiskajā, neizdibinātajā terra incognita , kas atrodas starp mākslu un modi. Mēs viņu uzaicinājām uz Modes asambleju, un toreiz viņš neizdzēšamu iespaidu atstāju uz visiem, uz mani tai skaitā," atklāj modes mākslinieks Bruno Birmanis.

"Mēs esam tik ļoti pārlādēti ar lielo pilsētu un spēcīgu civilizāciju informāciju, ka vairs nedzirdam to dabas balsi, kas mūsos ir palikusi no dzimšanas. Tāpēc es ļoti bieži savus studentus sūtu mežā vai uz upi. Lai viņu tur atbrīvotu prātu no šķietami modīgām tendencēm tēlotājmākslā un atrastu to  vienīgo sevī, kas katru atšķir no citu mākslinieku pelēkās masas," stāsta Barteņevs.

Rīgā izstādītie porcelāna darbi radīti “Dimov keramika” cepļos, senā Krievijas pilsētā Suzdaļā. Tie ir unikāli, jo ražoti ļoti mazos apjomos, un Rīga ir pirmā vieta Eiropā , kur tie izstādīti. Dažādas formas trauki apgleznoti ar kaķiem, kas, pēc mākslinieka domām, ir mājīguma simbols.

Izstādes atklāšanas pasākumu papildināja Barteņeva performanču tērpi. Košie “Citplanētieši” līdz šim jau pabijuši Berlīnes kinofestivālā, Venēcijas mākslas biennālē, kā arī Ņujorkas un Londonas modernās mākslas muzejos. Bet vakar prieks un krāsas uz mirkli pat apstādināja satiksmi Rīgas centā.

"Mana dabiskā misija ir mainīties un nebūt tādam māksliniekam, kurš vienreiz ir atklājis principu un to visu mūžu ekspluatē. Man ir interesanti būt mainīgam. Interese no nākotnes mani ļoti aicina," atzīst Barteņevs.

Pēc izstādes Rīgā, dizaina konceptveikalā "Bold", Andreja Barteņeva darbi ceļos uz pasaulē slavenāko performanču festivālu “Burning Man” Amerikā.

Izstāde konceptveikalā "Bold" būs apskatāma līdz 10. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti