Kultūras ziņas

Indiešu klasiskās dejas valdzinājums

Kultūras ziņas

Jaunais režisors izvēlas dramaturģijas klasiku

Nezināmie miroņi Kristiana Brektes gleznās

Nezināmie miroņi Kristiana Brektes darbu izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mākslinieks Kristians Brekte turpina pārsteigt – šoreiz ar uzdrīkstēšanos gleznot mirušus cilvēkus. Nezināmos. Neatpazītos. Miroņu portreti no 12.oktobra apskatāmi galerijā “Māksla XO” izstādē “Mr. and Mrs. Doe”.

Šī nav spēle. Galerijā „Māksla XO” uz zemes pagaidām guļ tie, kuru patiešām vairs nav. Un neviens nezina, kas viņi ir bijuši. Mākslinieks Kristians Brekte ielūkojies Latvijas Republikas Valsts policijas datu bāzē un uzgājis vairāk nekā trīssimt neatpazītu personu attēlus un uzdrošinājies uzgleznot tos, kuri pēc nāves vai nu nav atpazīti vai par kuriem neviens tuvinieks nav painteresējies.

„Man tas atstāja kaut kādu iespaidu, bet es absolūti nepārdzīvoju par viņiem, jo man, ar viņiem strādājot, ir uz viņiem jāskatās un jāizdomā, kuru gribu gleznot, tāpēc es izslēdzu ārā emocionālo – ak, šausmas, tas ir beigts cilvēks! Mani tomēr šeit interesēja gleznieciskās kvalitātes,” stāsta mākslinieks. „Es strādāju ar kaut kādām robežām, jo nevar būt balts – balts un melns – melns, jābūt melnajā baltam pleķītim un baltajā melnajam.”

„Brekte provokators nav šajā izstādē, te nav provokācijas,” uzsver mākslas zinātniece, izstādes kuratore Ilze Žeivaite. „Izstāde ir nopietni atklāta. Šī izstāde aizved mūs kaut kur, par ko jāaizdomājas, un tā strādā kā viens vesels un aiziet līdz pārdzīvojumam. Ja ir pierasts, ka Brekte strādā rotaļīgi, ar savu humoru, tad šeit tas ir, Brektes rokraksts ir, bet humora nav.”

Izstādes “Misters un Misis Dou” iekārtošanas laikā uz grīdas rindojas gandrīz trīs desmiti neidentificētu personu, kuras atdzimušas Kristiana Brektes akvareļos.

 „Ir portreti, kurus es apzinātāk vai neapzinātāk esmu nostilizējis, tas ir akvarelis un papīrs, tad ir apģērba detaļas un kapu vainagi un būs skaņas instalācija no līķu maisiem, kas savā starpā attālināsies un berzēsies,” atklāj Brekte.

Izstādes noskaņu papildinās mākslinieka radīta skaņas instalācija no diviem līķu maisiem, kas veidos ambient dark atmosfēru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti