Mūžībā ir aizgājusi tekstilmāksliniece Aina Muze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mūžībā ir aizgājusi tekstilmāksliniece Aina Muze (dz. Plūcēja) 16.07.1943.– 18.06.2017.

Aina Muze absolvējusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu (1962) un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu R.Heimrāta vadībā ar diblomdarbu gobelēna tehnikā „Sārtās buras” (1967), bet mākslas maģistra grāds iegūts 1997.gadā. Izstādēs piedalās kopš 1967.gada un Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1972.gada, Latvijas Tekstilmākslinieku Asociācijas biedre kopš 1994. gada. Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas pedagoģe (1995-2010).

Māksliniece veidojusi personālizstādes un piedalījusies izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs un veidojusi tekstilijas dažādiem interjeriem, izjūtot telpas semantiku: kafejnīcai „Lielais Kristaps” (1983), restorānam „Rīga” (1986) u.c.

Aina Muze bija viena no pirmajām izcilā tekstilmākslas meistara Rūdolfa Heimrāta audzēknēm, kas turpināja viņa idejas, ieviešot savus mākslinieciskos meklējumus un kļūstot par vienu nozīmīgākām latviešu tekstilmākslas nozares pārstāvēm.

Strādājusi dažādās aušanas tehnikās, bet galvenokārt veidojusi lielformāta gobelēnus, kuru kompozīcijās rodami gan abstraktu formu risinājumi, gan stilizēti figurāli motīvi ar teiksmaini sapņainu izjūtu paužot folkloras, vēstures, sakrālās tēmas, zīmēs, simbolos un lakonisku, ģeometrisko formu dekoratīvos darbos. Nozīmīgi, ka viņa aizsāka tekstilmozaīkas – jaunu metodi un tehnisko risinājumu telkstilmākslas nozarē, kas guva atsaucību arī citu mākslinieku radošajā darbā.

Tekstilmākslinieces Ainas Muzes mākslas darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Rundāles pilī, Valsts Tretjakova galerijā, Krievijā un citos muzejos, baznīcās privātkolekcijās Latvijā, Austrijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Vācijā, ASV, Anglijā.

Atvadīšanās no mākslinieces Ainas Muzes 2017.gada 21.jūnijā plkst.13.00 Katlakalna ev.lut baznīcā un apbedīšana plkst.14.30 Sarkandaugavas kapos. Plkst.12.15 pavadītājus gaidīs autobuss pie Rīgas Latviešu biedrības nama, Merķeļa ielā 13, Rīgā, informē Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti