Dienas ziņas

Iedzīvotāji turpina cīnīties par autoceļa rekonstrukciju

Dienas ziņas

Gladiolu izstāde Dabas muzejā

Keramikas simpozijs Daugavpilī

Marka Rotko centrs un Daugavpils cietoksnis pārtop par mākslinieku darbnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Daugavpilī jau piekto gadu notiek keramikas simpozijs, kas pulcē keramiķus no dažādām valstīm. Mākslinieki, smeļot iedvesmu Daugavpils cietokšņa atmosfērā, divu nedēļu laikā rada keramikas mākslas darbus – septiņus lielformāta vides objektus, kas pēc tam rotās Daugavpils pilsētvidi.

Šogad keramikas simpozijs notiek pirmā Latvijas starptautiskā laikmetīgās keramikas festivāla programmas ietvaros.     

Daugavpils Marka Rotko centrs un Daugavpils cietoksnis uz laiku pārtapis par mākslinieku darbnīcu – šeit kopā sanākuši 24 keramikas mākslinieki no 9 pasaules valstīm, lai pilnveidotu savas prasmes. Šis ir jau piektais keramikas simpozijs Daugavpilī, un galvenais uzsvars likts tieši uz laikmetīgās keramikas popularizēšanu.

Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciāliste Inita Paegle stāstīja, ka “šogad ir mazliet mainījies formāts, un šogad formāts ir tāds, kad simpozisti atbrauca ar saviem darbiem, ko viņi vēlas parādīt izstāžu apmeklētājiem”.

“Keramikas simpozija mērķis ir aktualizēt keramiku un laikmetīgo keramiku tieši Latvijā, aktualizēt to Daugavpilī,” sacīja Paegle.

Simpozija dalībnieki šoreiz sadalīti pāros pa divi, lai veidotu uguns skulptūras. Šī pieredze simpozija dalībniekiem ir jauna un pārsteidzoša un nesusi arī darba augļus – septiņas uguns skulptūras jau gaida iedegšanas brīdi Marka Rotko mākslas centra pagalmā. Pasākuma norise nepārtopami Latvijas vārdu nes pasaulē.

Turcijas Ušakas Universitātes asociētā profesore mākslā Širina Kočaka Ozeskidži sacīja, ka “tas, kas te notiek katru gadu, ir ļoti nozīmīgi valstij un reģionam Baltijas valstīs un arī Eiropā, šeit ir jaunā paaudze, kas mēģina darīt kaut ko jaunu, izmantot inovācijas keramikas mākslas lauciņā”.

“Ja es kā Turcijas keramikas māksliniece varu izdarīt kaut ko saistītu ar manu vēsturi un ģeogrāfiju, tā ir mana identitāte, tā ka tā ir laba sanākšana kopā, tādēļ šie starptautiskie pasākumi ir tik svarīgi,” sacīja profesore.

Keramikas mākslinieks no ASV Džeikobs Moids savukārt stāstīja, ka ir noguris no sava darba Losandželosā, Kalifornijā, un viņam vajadzēja izmaiņas dzīvē, un viņš pārvācās atpakaļ uz Čikāgu.

“Un kāds teica, ka tev jāpaņem keramikas nodarbības, es pieskāros mālam un iemīlējos. Es domāju, Amerikā būt daudz cilvēku, kam šis pasākums būtu ļoti interesants, bet diemžēl liela daļa no mums amerikāņiem nezina, ka tāda Latvija ir. Es pats to nezinājupirms  trīs gadiem, un tagad es esmu to redzējis, tā ir fantastiska vieta, un es cenšos atvest uz šejieni pēc iespējas vairāk cilvēku,” klāstīja Moids.

 Keramiķis Kaspars Geiraks savukārt sacīja, ka “tas ir tāds superīgs atspēriens vispār laikmetīgai keramikai kā tādai, mums ir bāze kaut kāda, kur mēs darbojamies”. 

Keramika jau izsenis bijusi Latgales atpazīstamības zīme, un ir ļoti nozīmīgi, ka ar šādu pasākumu palīdzību tā attīstīta ne tikai tradicionālās podniecības jomā. Simpozijs noslēgsies 18. augustā ar krāšņu ugunsskulptūru šovu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti