Madonā būs skatāma grafiķes Aijas Ozoliņas izstāde «Mana vieta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 3. jūnija līdz 30. jūlijam Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālē būs skatāma grafiķes Aijas Ozoliņas personālizstāde “Mana vieta”. Ekspozīciju veido darbi no Madonas novadpētniecības un muzeja kolekcijas, kuri nonākuši muzeja krājumā, pateicoties mākslinieces dāvinājuma (vairāk nekā 100 grafikas, pasteļu un guašas gleznojumi).

Izstāde sniegs plašu ieskatu grafiķes radošajā darbībā, sākot no 20. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām, ļaujot iepazīties ar darbiem, kas tapuši oforta, sietspiedes, pasteļa un guašas tehnikās.

Aija Ozoliņa ir dzimusi 1932. gada 16. jūlijā Madonas novada Veckalsnavas pagasta mājās “Rīziņos”, kur māksliniece joprojām pavada laiku no agra pavasara līdz vēlam rudenim. Mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. Pēc tam seko studijas Maskavas Poligāfijas institūta Grāmatu grafikas fakultātē, kura tiek pabeigta 1965. gadā ar diplomdarbu “Ābece 1. klasei”. Izstādēs piedalās kopš 1962. gada. Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības un Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja kolekcijās.

Sarunā grafiķe reiz izteica domu, ka, ja viņai un arī vīram Aleksandram Dembo (1931-1999) nebūtu bijusi nepieciešamība Rīgā pelnīt naudu, tad dzimtajā vietā būtu pavadīts ne tikai vasaras atvaļinājums, bet daudz vairāk laika. 

To, ka dzimtā vietā māksliniecei ir ļoti svarīgs iedvesmas avots, kādā intervijā 1983. gadā minēja arī viņas vīrs A.Dembo, sakot: "Tur katra vieta runā tieši ar tevi. Ozols, puķe, ezers... Noskaņas, kas neatkārtojas, kaut redzētas neskaitāmas reizes. No šejienes Aijas darbos ienāk arī tik dažādas dabas formas un ritma kustība." Par to arī būs iespēja pārliecināties izstādē, kuras nosaukums ņemts no deviņdesmitajos gados radītās lielformāta sietspiedes sērijas “Darbi”. Aijas Ozoliņas daiļradē ļoti izteikti iezīmējas periodi, kad viņa vairāku gadu garumā strādā pie noteiktas tēmas.

Plašākai publikai visvairāk pazīstamas viņas radītā kluso dabu sērijas, bet izstādē būs iespēja iepazīties arī ar mazāk zināmiem darbiem no citām sērijām un cikliem (“Gliemežnīcas”, “Virpulis”, “Veltījums Kandinskim” u.c.)

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti