Kultūras ziņas

Koko un Riko nebēdnības Leļļu teātrī

Kultūras ziņas

Liepājas teātris sezonu sāk ar franču kaislībām

Atklāta Birutas Delles personālizstāde

LTV Kultūras ziņu veidotāji pierunā Birutu Delli aizbraukt uz viņas personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” atklāta gleznotājas Birutas Delles personālizstādi “Citadelle”. Par sevi viņa saka – neesmu māksliniece, esmu strādniece, gleznotāja! Gleznošanu uzskatot par dzīves svarīgāko darbu, Biruta Delle vairās no publiskiem pasākumiem, un 11.septembra vakarā viņas nav arī izstādes svinīgajā atklāšanā. Tomēr LTV Kultūras ziņu veidotājiem izdevās pierunāt gleznotāju aizbraukt līdz “Ziemeļblāzmai”, vietai, kur notiek viņas personālizstāde.

Gleznotāja no publiskiem pasākumiem izvairās, bet izstāde esot veids, kā komunicēt ar cilvēkiem un izvērtēt savas gleznas. Vislabprātāk Biruta Delle gleznotu tikai dabu, bet māksliniece nespēj norobežoties no aktuālajām norisēm pasaulē.

"Es netaisītu tās tematikas, bet pasaule tomēr ir nemierīga. Un tas skar arī Latviju, un es nevaru būt vienaldzīga," saka māksliniece. "Faktiski glezniecība ir sava veida meditācija. Un tad domāšana traucē. Neko tad nevar darīt. Pat ne mūziku klausīties. Māksla vispār ir ticības jautājums. Ne reliģiskā ziņā. Ja tu tici tam, nevis sev, bet dabai! Tad ir jātic pilnībā! Tur nevar būt nepareizs tonis, jo dabā kļūdu nav. Dabā viss ir perfekti."

Biruta Delle vienmēr ar bijību piemin savu skolotāju - gleznotāju Ansi Stundu un gleznojot joprojām aizdomājas, kāds būtu viņa vērtējums.

"Pamatdoma bija – un ja nu viņš redzētu? Vai viņš būtu apmierināts ar mani? Un nevienu gadu nav bijis, ka es domātu, ka viņš ieraudzītu un nebūtu vīlies," stāsta Delle. "Es nezinu kas ir iedvesma! Es tiešām nezinu. (..) Tā būtība jau ir jebkurā smilgā, zāles stiebros. Pilnīgi visur, vajag tikai iziet ārā un paskatīties!"

Izstādes “Citadelle” norises laikā līdz 5. novembrim mākslinieces klātbūtni pastiprinās režisores Dailas Rotbahas 90. gados uzņemtā dokumentālā filma “Biruta Delle”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti