Kultūras ziņas

"Heda Gablere" uz Liepājas teātra skatuves

Kultūras ziņas

Nodibināta Rīgas koncertzāles biedrība

Dievi, varoņi, atspulgi un ēnas

Lilija Dinere un Roberts Diners veido kopizstādi «Dievi, varoņi, atspulgi un ēnas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 7.oktobra līdz 9.novembrim galerijā “MuseumLV” apskatāma "Izstāde # Nr.5" - Lilijas Dineres un Roberta Dinera "Dievi un varoņi, atspulgi un ēnas"

Izstādē Lilija Dinere un Roberts Diners pievēršas senajiem kultūrslāņiem, varoņiem un episkiem notikumiem, kuros mūsdienu cilvēks saredz analoģijas ar sevi un dzīvi šobrīd, un neapzināti tiecas ar tiem identificēties. Māksliniekus interesē mītu kodi un arhetipi – to kulturālā savdabība un reizē universālums.

Izstāde – kā mītu dekodēšanas process, kā arhaisko tēlu un mītu atspulgi un to iekļaušanās mūsdienās.

Roberta Dinera veidotajos darbos apvienojas cilvēks, dzīvnieks, senie arhetipi un mūsdienu asociācijas. Mākslinieks veido skulptūras izmantojot dažādas tehnikas un to savienojumus – bronza, dzelzs, sudrabs, akmens, māls, koks, smiltis, inkrustācijas, patina un iekrāsojums. Izstādē būs redzami Roberta Dinera dažāda izmēra skulptūras un objekti, sākot no miniatūrām līdz lielizmēra instalācijām. Robertu interesē, kā ieskatīties mazā objektā vai detaļā un pārveidot to monumentālā tēlā, un pretēji, - kā kosmogonijas procesu ietvert miniatūrā.

Lilijas Dineres darbos robeža starp fantastisko un reālo pasauli nav stingri novilkta, senie un mūsdienu mīti savijas, izveidojot daudzdimensionālu uztveres iespēju.

Māksliniece darbos izmanto dažādu materiālu un tehniku savienojumus: gleznojumi uz roku lējuma papīra – kā senlaiku hroniku lapas, gleznojumi uz lielformāta fotogrāfijām – kā mūsdienu dokumentēšanas veids. 

Izstādē varēs arī aplūkot abu mākslinieku radošas sadarbības rezultātu - divu nozīmīgu literāro pieminekļu: senfranču eposa "Dziesma par Rolandu" un senislandiešu episko dziesmu krājuma "Eddas dziesmas" vizuālo interpretāciju latviešu valodas izdevumiem. Tiks izstādītas šo eposu ilustrācijas, kas veidotas kā divu mākslinieku savstarpēja darbu integrācija - Roberta trīs dimensiju objektu, skulptūru un to fragmentu savienošana ar Lilijas gleznojumiem, fotogrāfijām un jauktas tehnikas darbiem.

Eddas dziesmas. Pie jūras. Lilija Dinere. Roberts Diners
Eddas dziesmas. Pie jūras. Lilija Dinere. Roberts Diners

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti