Dienas ziņas

Viļānos skolēni veido uzņēmumus

Dienas ziņas

Palielinās interese par krūmcidoniju audzēšanu

Liepājā top iespaidīga zirga skulptūra

Liepājā top iespaidīga zirga spoka skulptūra Rotko mākslas centram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājā pašlaik top vairākus metrus augsta zirga skulptūra, kas pavisam drīz tiks vesta uz Daugavpili. Laikmetīgās mākslas vides objekts tiek veidots starptautiskajam tēlniecības simpozijam, kas no 5. līdz 8. jūnijam norisināsies Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Pirms tam mākslinieki aicināti pieteikt savas idejas laikmetīgā mākslas objekta veidošanai. Par labāko atzīta Liepājas mākslinieku grupas iecere.

Liepājā top iespaidīga zirga spoka skulptūra Rotko mākslas centram
00:00 / 03:42
Lejuplādēt

Mākslinieku grupa no Liepājas – Egons Peršēvics, Ivonna Kalita un Kaspars Čekotins – ir tie cilvēki, kuru rokām arī top aptuveni četrus metrus augstā zirga skulptūra.

Par skulptūras idejisko ieceri un sasaisti ar Daugavpils cietoksni, kur atrodas Marka Rotko mākslas centrs, vairāk stāsta mākslinieks Peršēvics: "Tas cietoksnis pats par sevi ir novecojusi militāra infrastruktūra, arī kara zirgs. (..) Katrai pilij, sevi cienošai, vajag savu spoku." 

Tā radusies arī iecere par zirga spoku, kurš veidots izmēros iespaidīgs, turklāt aptīts ar luminiscējošu materiālu. "Tāds nobindēts kara zirgs. Kad uztaisījām maketu, mums sāka rādīties lazaretēs nobindētie karavīri," par savām asociācijām stāsta māksliniece Kalita un Peršēvics.

Mākslinieki paši bijuši patīkami pārsteigti, kad izdevies ar savu idejisko ieceri uzrunāt simpozija rīkotājus. "Tā bija sīva konkurence. Likās, ka sākumā esam vienīgie, bet beigās bija 34. (..) Tikai četri pieteikumi bija no Latvijas," teica Peršēvics.

Zirga spoka tapšana tēlnieka Peršēvica darbnīcā sākās jau marta nogalē. Zirgs veidots no metāla konstrukcijām, rūpīgi sekojot tam, lai tas savās formās atbilstu īstam zirgam. Te savu artavu ieguldījusi arī māksliniece Ivonna Kalita. Mākslinieki pabijuši gan zirga iekšpusē, gan kāpuši ar trepēm un sēdušies tā mugurā. 

Zirgs jau gandrīz ir gatavs un pavisam drīz dosies ceļā uz Daugavpili. Par aizvešanu parūpēšoties profesionāļi, sacīja Peršēvics. Zirgu vedīšot ar atvērtu treileri. Tāpēc skulptūras pārvešanu nevarēs nepamanīt arī tie, kuri dzīvo ceļa malā, kas ved no Liepājas uz Daugavpili.

"Zirgs ir tik liels, lai to aizvestu, nenoraujot tramvaja līniju, to no šīs vietas nevar aizvest, nešķērsojot tramvaja līniju. Būs 4,2 metri, kad uzkraus uz treilera, bet tramvaja līnija ir 4,3 metri. Tā kā viss iet cauri," stāstīja mākslinieks.

Kalitu šajā mākslas radīšanas procesā uzrunājušas arī simboliskas paralēles starp Liepāju un Daugavpili. "Tas ir ceļš Liepāja – Daugavpils. Latvijas tālākie punkti savienojas, apejot metropoli Rīgu. Tas ir simboliski."

Līdz jūnija sākumam zirgam jau jābūt Daugavpilī Rotko centrā. Rotko centrā zirga spoka skulptūra būs viens no pastāvīgiem laikmetīgās mākslas vides objektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti