Kultūras ziņas

Paldies Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam!

Kultūras ziņas

Sākas "Lielais Kristaps"

Bezierobežojuma formu stikla tēlniecība

Liepājā atklās Martas Ģibietes stikla skulptūru izstādi «Ceļotāji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 9. novembrī, plkst. 17 Liepājas muzejā atklās latviešu stikla mākslinieces Martas Ģibietes stikla skulptūru izstādi "Ceļotāji", kurā varēs apskatīt mākslinieces veidotas dažādu krāsu un formas stikla skulptūras.

Māksliniece pārsteidz ar neparastu pieeju stiklam – no daudziem ģeometriski precīzi aprēķinātiem stikla gabaliņiem, kuros iepriekš iekausētas kapara stieples, kopā savīti tēli, kas pāraug bezierobežojuma formu stikla tēlniecībā. Šī mākslinieces autortehnika bijusi pamats lielai daļai viņas projektu līdz šodienai.

"Mani stikla darbi ir ceļotāji, mani pārstāvji, kas dodas uz dažādām nezināmām vietām, sastop svešiniekus, atklāj jaunus apvāršņus, gūst jaunus draugus, iespaidus, atziņas. Ceļotāja, klejotāja tēls mani vienmēr saistījis ar brīvību, neatkarīgo dabu un meklētāja nemieru. Tas vilina doties. Vai vismaz sapņot un radīt jaunus un jaunus darbus, un  laist tos pasaulē ceļot,” stāsta Marta Ģibiete.

Marta Ģibiete. Vai tu atceries
Marta Ģibiete. Vai tu atceries

Martas Ģibietes saknes ir Kurzemē, viņa ir dzimusi un uzaugusi Liepājā, absolvējusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu (LLMV). Vēlāk, 2005.gadā, Marta ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra grādu Stikla mākslas apakšnozarē.

Kopš 1996. gada Marta Ģibiete strādā radoši, piedaloties gan Latvijas, gan starptautiskajās mākslas izstādēs, projektos un simpozijos. Jau 20 gadus Marta Ģibiete attīsta un īsteno savas radošās idejas gan veidojot stikla skulptūras autortehnikā, gan vides objektus no spoguļiem un citiem materiāliem.

Pasaules mērogā stikla mākslas nozarē Marta Ģibiete ienāca strauji un spilgti - 1997. gadā starptautiskā jauno mākslinieku konkursā „Young Glass 1997” Dānijā, iegūstot „The Ebeltoft Prize”, bet gadu vēlāk iegūstot „Jutta Cuny-Franz Memorial Award 1998”.

Marta Ģibiete. Trofeja (fragments)
Marta Ģibiete. Trofeja (fragments)

Mākslinieces darbi atrodas publiskās kolekcijās dizaina un mākslas muzejos Latvijā un Eiropā, kā arī bijuši skatāmi daudzās starptautiskās mākslas izstādēs - Francijā, Čehijā, Japānā, Korejā, Bulgārijā, Polijā, Azerbaidžānā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, ASV, Vācijā, Igaunijā, Holandē, Ungārijā, Beļģijā, Latvijā.

Izstāde Liepājas muzejā apskatāma no 9. novembra līdz 30. decembrim. Ieeja – bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti