Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Rīta Panorāma

Saruna ar Kārli Dagili

Intervija ar Ingu Šteimani

Kuratore: Džemma Skulme turpina savu modernās glezniecības atšifrēšanas ceļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izstādē "Krāsas garša", kura tiek atklāta mākslas stacijā "Dubulti" 27.septembrī, Džemma Skulme turpina savu modernās glezniecības atšifrēšanas ceļu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" norāda izstādes kuratore Inga Šteimane.

"Šī ir abstrakta glezniecība ar tādām sižeta iezīmēm, ko mēs jau zinām no Džemmas Skulmes," skaidro Šteimane. Izstāde pārsteidz, protams, ar vērienu un radošajiem uzdevumiem, ko Džemma Skulme pati sev ir uzstādījusi. Domāju, skatītājiem būs pārsteigums."

Kā stāsta kuratore, pati māksliniece izteikusies, ka viņai ir interesanti darboties pret, cīnīties ar tiem labajiem un skaistajiem modernās glezniecības paņēmieniem, kas ir veidojušies visa 20. gadsimta garumā un ko viņa arī savas daiļrades garumā ir centusies atšifrēt, atminēt. Tagad viņa grib iet tālāk. Tas ir labi redzams, jo ir jaunas interesantas iezīmes, kas tiešām nav redzētas līdz šim Džemmas darbos, uzsver Šteimane.

Jau vēstīts, ka izstādē "Krāsas garša" ir iespēja iepazīties ar visjaunākajiem Džemmas Skulmes darbiem. Tie gleznoti šogad. Sešpadsmit gleznas ir krāsas vieliskuma un abstrakta simbolisma izgaršošana.

Izstādes otro stāvu veidos 2015. gadā gleznotās neodadaistiskās princeses, bērni un karalienes, kā arī agrāk tapušas kolāžas, kuras Džemma Skulme sauc  dažādi - par "Kariatīdēm", "Putnubiedēkļiem" un "Vēstures piezīmēm", bet kuras vieno koncepcija - izmantot to, kas ir mājās.

Pēc Šteimanes domām, no 1982. gada līdz 2012. gadam tapušo kolāžu kolekcija ir interesanta ar to, ka parāda, kā Džemma Skulme tajos gados, kad sākās pirmās Atmodas vēsmas, darbos mēģina konstruēt Latvijas tēlu, Latvijas identitāti, un pie viena tas ir simbolisks viņas pašas ceļš no padomju laikiem uz mūsdienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti