Kuras Latgales podnieku cepļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau no ceturtdienas tradicionālo Latgales podnieku dienu ietvaros - kā ik pavasari ap šo laiku - tiek kurināti Latgales podnieku cepļi, pulcējot ap tiem ne vien pašus podniekus no dažādām Latgales vietām, bet ari visus, kam interesē māla pārtapšanas process glazētā keramikas traukā. Latgales podnieku dienas kulminācijas pasākums piektdien un sestdien notiks Rēzeknes novada keramiķa Andra Ušpeļa darbnīcā.

“..liuk te ir tas ceplis.. Pūdi jau gotovi? Šūbreid man ir šeit redzami apmāram 80 dorbi - jau sagatavuoti, gaida cepli…” - kurināšanai paredzēto šī gada Latgales podnieku dienu galveno keramikas cepli savā darbnīcā Rēzeknes novada Griškānu pagasta “Moldedžu” mājās izrāda podnieks Andris Ušpelis.

“Tas bius mūsu kūpejīs ceplis, taitod arī muni kolēģi keramiķi, pūdnīki savess dorbus un tad mēs arī tūs vysus liksim kūpā. Ceplī, kū mēs radzom, salein apmāram 100-120 dažaida leluma dorbi, suokūt nu taidim kas ir vysmoz 50 cm augstumā un 30 cm plotumā, leidz pat škeivim, kurus var salikt deveņuos rynduos, un tod vēl vīta paliks kaut kaidom vāzeitem, un leluokīs, kas šimā ceplī ir kurynuots,  ir bejs vīns puču pūds, milzeigs deļ palmas, vīns pats.”

Tradicionālās Latgales podnieku dienas šogad sākās jau aprīļa sākumā ar keramikas sīkplastikas izstādi Daugavpils Māla mākslas centrā, tāpat piektdien notiek reducētās keramikas cepļa izņemšana Jura Krompāna darbnīcā Rēzeknes novada Griškānu pagastā, kā arī norisinās citi informatīvi izglītojoši pasākumi.

Šis pasākums Latgales podniekus pulcē jau vairāk nekā 30 gadus. Svarīgākā brīža organizētājs jeb galvenā kopīgā cepļa kurinātājs šogad ir podnieks Andris Ušpelis, kurš nāk no spēcīgas keramiķu dzimtas ar podniecības tradīcijām, kas iestiepjas daudzās paaudzēs. Viņš arī atceras, ka senāk, viņa tēva laikā, podnieku dienu pasākumi bija vēl plašāki un tos svinēja katrā meistara darbnīcā: “Tymuos pūdnīku dīnuos gondreiž kotrs kurynuoja cepli un prūtams miusu laikūs, kod ir tik daudz pasuokumu un vysim jīm ir vajadzeigs skateituojs, tys nabiutu īspiejams, ja mēs tū skateituoju tik smolki sadaleitu.”

Andris Ušpelis cer ka uz cepļa kurināšanu šogad sabrauks ap 30 Latgales keramiķu un, protams, daudz interesentu.

“Tas ir lels gūds cepli kurynuot pūdnīku dīnuos sovā sātā? Nu tei ir lela atbildeiba, jo pyrmom kuortom tys paruoda tovu meistareibu, jo ir jonūkurynoj lai vysi biutu vasali, te var redzēt madaunīkam, kur ir bejs gaisa burbuleits jis ir izspruodss apakšā, ūtrs - kotram meistaram ir cytas glazūras, jopanuok kaut kaids leidzsvors storp pošom meikstuokam glazūrom, kas kiust pi mozuokom temperaturom, i taidom, kas kiust pi dīzgon lelam temperaturom, lai vīni napuordagtu, bet ūtri vyspuor naizdagtu.”

Andris Ušpelis savā darbnīcā uz podnieku dienu kulmināciju visus interesentus gaida jau piektdien no pulksten 17, kad notiks arī keramikas meistaru paraugdemonstrējumi un iespēja klausīties podniecības meistaru stāstus par podnieka darbu.

“Kūpā ceplis kurīs apmāram 10-11 stundes, un topēc mēs vīnmār rokstam tū breidi, kod jau palīk pi cepļa interesanti, kod jau korstums, kod sorkanums sok speidēt cauri sučom, tod nu 17 leidz 21 ir tys, kuru mēs pidovojam, ja nav pacīteibas i byut jau nu reita, tod atbraukt šymā breidī i pazaviertīs, kas tad te nūteik.”

Šogad pirmo reizi cepļa kurināšana tiks iemūžināta foto kluba „ARTērija” plenērā. “Fotogrāfi sapulcēsies neformālā vidē , mēģinās tvert tos mirkļus, kad tiek rādīti podi, kad tiek apdedzināti podi,” stāsta fotokluba pārstāvis Eduards Medvedevs, atklādams, ka 26.aprīlī Franča Trasūna muzējā “Kolnasāta” Rēzeknes novada Sakstagala pagastā tiks atklāta ne vien Latgales podnieku dienu keramikas izstāde, bet arī foto izstāde “Uguns”. Būs apskatāmas 10 autoru fotogrāfijas no fotogrāfu arhīviem, un izstāde pārsvarā būs veltīta uguns tēmai, kā arī keramikai, jo keramika arī dzimst ugunī.

Sestdien plkst.10 Rēzeknes novada Griškānu pagasta “Moldedžu” mājās podnieka Andra Ušpeļa darbnīcā Latgales podnieku dienas turpināsies ar keramikas cepļa atvēršanas svētkiem.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti