Kultūras ziņas

Izsludināts operas libretu konkurss

Kultūras ziņas

Labdarības koncerts "Nāc līdzās Ziemassvētkos!"

Kuldīgā atklāta ikonu izstāde

Kuldīgā atklāta ikonu izstāde «Gods Dievam augstībā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Mūsdienās, kad Ziemassvētki kļuvuši pārāk komerciāli, gribējās atgādināt, kāpēc svinam Ziemassvētkus,” tā par vēlmi izveidot sakrālu izstādi teic Kuldīgas novada muzeja direktore. Muzejā atklāta ikonu izstāde „Gods Dievam augstībā”, kurā apskatāmi Latvijas Kristīgās akadēmijas pasniedzēju un studentu darbi.

Jēzus Kristus brīnišķīgais piedzimšanas stāsts Kuldīgas novada muzejā tiek izstāstīts ar ikonām – svētbildēm, kuras radījuši Latvijas Kristīgās akadēmijas mācībspēki, studenti un arī absolventi. Tās palīdz tuvoties un piedzīvot sastapšanos ar pašu lielāko dievišķo notikumu – Dieva piedzimšanu par cilvēku. Akadēmija dibināta 1993.gadā un altārglezniecība, sakrālā grafika, kaligrāfija un ikonogrāfija tiek apgūta Bībeles mākslas studiju programmā. Akadēmija ir vienīgā Eiropā, kurā bakalaura un maģistra līmenī ir iespēja apgūt kanoniskās ikonogrāfijas prasmes.

„Agrākie ikonu paraugi ir jau no pirmajiem gadsimtiem, bet šī māksla ir attīstījusies līdz pat 20.gadsimtam, paužot daudz ko no klasiskas mākslas principiem. Lai parādītu, kāda ir Dieva radītā gaisma, kurai nav ārēja avota, bet ko izstaro pati būtne, pats Dievs, ir jāmācās ikonā viņu attēlot citādāk,” saka Latvijas Kristīgās akadēmijas lektors Valters Dolacis.

Dolacis atzīst, ka labprāt ved darbus rādīt uz dažādām vietām un dažādām auditorijām, tā ne tikai kopumā redzot savu audzēkņu izaugsmi, bet arī uzrunājot izstāžu apmeklētājus par garīgām vērtībām.

„Mēs kalpojam Dievam, neizrādām sevi. Ar šo izstādi, caur lūgšanām saprotu nevis sevi, bet dievišķo,” atklāj Kuldīgas Svētās Katrīnas draudzes svētdienas skolas skolotāja Dace Blūma.

Ikonu izstāde “Gods Dievam augstībā” Kuldīgas novada muzejā būs apskatāma līdz 15. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti