Kultūras ziņas

Baiba Skride noslēdz festivālu "Liepājas vasara"

Kultūras ziņas

Ģertrūdes ielas teātris sezonu sāk ar Šekspīra traģēdiju

Komiksu vasaras skola atklāj jaunus talantus

Komiksu vasaras skola atklāj jaunus talantus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 17.augustā, vakarā Rīgā, fon Stricka villā, noslēdzas Komiksu vasaras skola. Tās rīkotāji – komisku žurnāla “Kuš!” izdevēji – šādā veidā cer popularizēt komiksu žanru, kuram Latvijā, atšķirībā, piemēram, no Amerikas, Japānas, Francijas vai Beļģijas, nav vērā ņemamu tradīciju. Desmit dienu vasaras skolā pulcējās pārdesmit jauno censoņu, kuriem interesē komiksa izteiksmes valoda.

No 7. līdz 17. augustam Rīgā fon Stricka Villā no rīta līdz vakaram švīkstēja otas un zīmuļi, jo konkursa kārtībā atlasītie 20 komiksu vasaras skolas dalībnieki cītīgi strādāja. Un kā gan necensties, ja visu autoru 10 lappušu komiksu grāmatas tiks arī nodrukātas, turklāt projekta ietvaros par velti, un pavasarī prezentētas grāmatu tirgū Londonā, kur Baltijas valstis būs galvenie viesi.

“Tā būs iespēja šiem autoriem atrast izdevējus Lielbritānijā vai citās valstīs, un šis projekts nenotiek tikai pie mums, tas notiek arī Lietuvā un Igaunijā,” stāstīja komiksu žurnāla “kuš!” redaktore Sanita Muižniece.

Lai gan skolas pasniedzēji, divi pieredzes bagāti ilustratori no Lielbritānijas Aleksis Dīkons un Heimišs Stīls trešdien jau devušies mājās, viņu ieteikumi, padomi un prasmes jau materializējušies jauno autoru radošajos veikumos.

“Man, piemēram, bija vienmēr problēmas ar tekstu, kā labāk izmantot. Tagad es vienkārši zīmēju un pēc tam liku klāt tiem zīmējumiem. Tas bija labs atrisinājums, un tas bija tāds tiešais pasniedzēju nopelns,” pastāstīja Komiksu vasaras skolas dalībniece Lote Vītiņa.  

Lote veidojusi stāstu par suni, kas dodas ceļojumā cauri mežam, kur notiek visādas neparastas lietas, un tas ir viņas veltījums savam sunim.  

Savukārt vasaras skolas dalībniece Rebeka Lukošus savu varoni noskatījusi netālu uz ielas – kundzīti ar sarkanu maisiņu, kam izdomā visai dažādus pielietojumus.

“Piemēram, kā mugursomu vai balonu, vai krēslu - un te ir visādi varianti,” stāstīja Rebeka. “Pasniedzēji bija tie, kas pateica, kā labāk izvietot katru attēlu, lai būtu dinamiskāk, kam vajadzētu aizņemt vairāk vietas, kam mazāk, un tas bija ļoti vērtīgi.”

Arī Roberts, kurš savā stāstā risina attiecības starp bērnu un rāmjos ielikto pieaugušo, jau ķēries pie attēlu apstrādes datorā.  

“Neesmu līdz šim zīmējis komiksus īpaši daudz, vairāk mēģinājis stāstu izstāstīt caur vienu attēlu varbūt, bet tas ir ļoti interesanti,” atzina Roberts.

“Mums Latvijā trūkst komiksa tradīcijas, mums nekad tādas nav īsti bijis, un man šķiet, ka šis ir laiks, kad tā sāk veidoties,” secināja Muižniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti