«kim?» noslēdz gadu ar Kevina Bīslija un Roberta Narkus izstāžu ciklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Laikmetīgās mākslas centrs „kim?” noslēgs 2017.gadu ar amerikāņu mākslinieka Kevina Bīslija pirmo personālizstādi Eiropā “Novilkumi” un lietuviešu mākslinieka Roberta Narkus režisēto kabarē “Viesis”. Izstāžu cikla atklāšana notiks 15. decembrī plkst. 19.00. Savukāt plkst. 20.00 Roberts Narkus lasīs lekciju “Kur ir manas iešļūcenes?”.

Kevina Bīslija personālizstāde „kim?” ir vienlaicīgi arī Amerikā atzītā mākslinieka pirmā personālizstāde Eiropā. Līdz šim mākslinieka darbi skatāmi grupas izstādēs tādos muzejos kā Modernās mākslas muzejs „MoMA PS1” un Vitnijas muzejā Ņujorkā. Īpaši „kim?” centram radītajā izstādē būs redzama darbu konstalācija, ko veido objekti no Rīgā iegūtiem artefaktiem, instrumenti un skaļruņi. Apmeklētājiem virzoties pa instalācijas telpu, priekšmeti uztver apkārtējās skaņas un caur dažādās mākslas centra vietās novietotiem skaļruņiem raida noskaņas pilnas atbalsis. Mākslinieks pievēršas tam, kā Rīgas sociālā, ekonomiskā un ģeogrāfiskā vēsture ietekmē tagadnes atmosfēru. Savā epoksīdsveķu skulptūru sērijā iekļaujot tautiskas zīmes un tekstūras, kas atrastas vietējā krāmu tirgū un viņa dzīvesvietā Hārlemā(Ņujorkā), Bīslijs ne vien saplūdina un slāņo jau esošās nozīmes, bet arī ar materiālā un ķermeniskā sastapšanos rada jaunas.

Kevins Bīslijs (Kevin Beasley dz. 1985. gadā Virdžīnijas štatā Linčbērgā, ASV) dzīvo un strādā Ņujorkā. Viņa mākslinieciskajā praksē saplūst tēlniecības, fotogrāfijas, skaņu mākslas un performances robežas. 2018. gadā Bīslijam paredzētas personālizstādes Laikmetīgās mākslas institūtā Bostonā (Masačūsetsā) un Vitnijas Amerikāņu mākslas muzejā Ņujorkā. Mākslinieku pārstāv Ņujorkas galerija "Casey Kaplan".

Tikmēr „kim?” pirmajās izstāžu zālēs apmeklētājus uzņems lietuviešu mākslinieka Roberta Narkus režisēts kabarē "Viesis", kura tapšanā piedalās vairāki mākslinieki, to skaitā latviešu mākslinieks Gints Gabrāns.

Roberts Narkus par izstādi sarunā ar Valentinas Klimašauskas: "“Viesa” mērķis ir būt par tādu kā diplomātisko misiju, kas stiprina jau tā dzīvo saikni starp Viļņu un Rīgu. Mākslas darbi šajā gadījumā ir fons īstajai drāmai. Mēs esam šeit, lai dalītos pieredzē un parakstītu līgumu ar Ginta Gabrāna jaunuzņēmumu, kas rada paplašinātās realitātes risinājumus. Šis kabarē ir sociālekonomiska komēdija/topoša parodija par māksliniekiem, kas cenšas pielāgoties un izdzīvot nemitīgi mainīgā vidē, izmantojot klišejas par attiecībām starp mākslu, zinātni un biznesu." Kabarē producents ir Roberts Narkus un domubiedru radīts mākslinieku dienas centrs „Autarkia” Viļņā kopā ar „kim?” Laikmetīgās mākslas centru Rīgā.

„Autarkia” (2016, Viļņa) ir mākslinieku dienas centrs, interešu klubs, iedomātas pieredzes un iztēlotu risinājumu birojs. Eksperimentālās gastronomijas bistro, galerija un projektu attīstības viesnīca, kas aicina sagatavoties nākotnei jau šodien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti