«Kilograms kultūras»: Kategorija «Vizuālā māksla»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vēl vienu dienu līdz 17.janvāra pusnaktij turpinās balsojums par Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un portāla LSM gada balvas "Kilograms kultūras” nominantiem. Viena no astoņām šī gada balvas kategorijām pievēršas pagājušā gada svarīgākajiem notikumiem vizuālajā mākslā. Līdzīgi kā citās, arī šajā kategorijā ir četri nominanti.

Šīgada „Kilograma kultūras” balvai nominācijā Vizuālā māksla izvirzītie četri nominanti ir četras izstādes. Pārsvarā lielas un grupu izstādes.

"Lielās izstādes šogad ir bijušas pārliecinošākas nekā atsevišķi mākslinieki, atsevišķas parādīšanās. No otras puses, tā varbūt nav nemaz tik laba tendence, jo mākslinieki nejūt spēku vieni paši tādas lielas izstādes taisīt," norāda mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Un tomēr viena no šādām izstādēm ir izvirzīta "Kilograma kultūras" balvai. Tā ir Kaspara un Vijas Zariņu izstāde izstāžu zālē "Arsenāls".

"Tā bija apmeklētājiem draudzīga izstāde, kas no sākuma mazliet ieaijāja ar Vijas Zariņas romantiskajām ainavām un pēc tam varbūt pārsteidza kādu ar Kaspara Zariņa milzīga izmēra abstraktajiem finieriem. Jāatzīmē abu autoru saistība ar Mākslas akadēmiju. Es to sauktu par diezgan akadēmisku laikmetīgās mākslas izstādi," uzsver Vējš.

Laikmetīgās tendences ir pārstāvētas arī apjomīgajā metālmākslas izstādē “Sinerģija”. No rotām līdz dizaina priekšmetiem, no klasiskām metāla apstrādes tehnikām līdz eksperimentiem ar materiālu. Šī izstāde joprojām ir skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Eksperimenti ar materiālu, skaņu un telpu bija vērojami arī Evelīnas un Andrē Vidu izstādē “Kopā viens” galerijā "Alma".

"Evelīnas Vidas personālizstāde galerijā "Alma" pārsteidza ar viņai neraksturīgu liriskumu un trauslumu. Acīmredzot laiks iet un cilvēki mainās, un iepriekšējās dusmīgās Evelīnas vietā ir tāda harmoniskāka būtne," stāsta mākslas kritiķis.

Ceturtā balvai nominētā izstāde atklāj hiperreālisma tendences, sākot no 20.gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām.

"Izstāde bija plaša skate, ietverot vēl daudz ko vairāk nekā tikai hiperreālismu. (..) Tas, manuprāt, bija gudri darīts, jo ļāva saprast, kādas ir saknes, kāds ir konteksts šim mākslas virzienam Latvijā un kāpēc mēs tieši ar šo virzienu varam Latvijas mērogā identificēties, atcerēties to ar prieku un lepoties," skaidro Vējš.

Balsot par savu "Kilograma kultūras" balvai nominēto favorītu varat vēl visu rītdienu, bet balvas pasniegšanas ceremonija gaidāma 14.februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti