Kultūras ziņas

Utopiskas bēgļu valsts iespējamie karogi

Kultūras ziņas

Daugavpilī teātra sezonu atklāj ar izrādi bērniem

Jaņa Rozentāla grafikas Jūgendstila muzejā

Jūgendstila centrā aplūkojamas Jaņa Rozentāla grafikas 20. gadsimta sākuma interjerā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šogad visdažādākajos veidos svin nacionālās glezniecības skolas patriarha, leģendārā Jaņa Rozentāla  150. jubilejas gadu. Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs” aicina uz izstādi "Janis Rozentāls. Grafika",  kurā apskatāma grafikas darbu kolekcija no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma. Rozentāla radošais mantojums ir ietverts Latvijas kultūras kanonā, un arī Jūgendstila muzejs nav nejauši izvēlēta jubilejas izstādes vieta.

Atzīmējot mākslinieka Jaņa Rozentāla 150 jubileju, Jūgendstila muzejā iekārtota viņa grafiku un zīmējumu izstāde no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumiem, atklājot skatītājiem, kā šie darbi 20. gadsimta sākumā varēja izskatīties īstajā jūgendstila vidē.

"Šeit ir tā īpatnība, ka mēs stāstām un rādām Rozentāla darbus interjerā - tā, kā bija toreiz (..). Tie tapuši piecus stāvus augstāk Rozentāla darbnīcā, jo šajā namā arī viņš dzīvojis," teica muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” direktore Agrita Tipāne.

Rīgas Jūgendstila muzejs ir viens no jaunākajiem muzejiem Rīgā - tas atklāts pirms septiņiem gadiem un atrodas dzīvoklī, kurā līdz 1907. gadam dzīvojis un strādājis izcilais latviešu arhitekts Konstantīns Pēkšēns, kurš pats arī projektējis namu Alberta ielā 12.

"Rīgas Jūgendstila centrā” Alberta ielā 12 atjaunots autentiskais 1903. gada interjers, un Jaņa Rozentāla darbu eksponēšana "Rīgas Jūgendstila centrā” nav nejauša. Viņš bijis draudzīgās attiecībās ar Pēkšēnu un dzīvojis šī paša nama piektajā stāvā.

"Ēdamistabā mēs esam izvietojuši arī vairākus darbus, un viens no centrālajiem darbiem ir "Kristus samariete". Šī tēma Rozentāla daiļradē bijusi ļoti aktuāla. Viņš ir veidojis vairākus uzmetumus vēlākajām gleznām. Bet blakus tai ļoti jauks darbs "Meitene magonēs", kas kļuvis par iedvesmu mūsu plakātam," teica Tipāne.

Kamīntelpā jeb salonā kā centrālais darbs izvēlēts mākslinieka Jaņa Rozentāla drauga Vilhelma Purvīša jaunības dienu portrets, bet blakus tam – Rozentāla sievas, dziedātājas Ellijas portrets ar mazo meitiņu.

"Mums interjerā interesanti ienācis austrumnieces tēls, tas sasaucas arī ar muzejā esošo austrumu meiteni, terakotas tehnikā veidoto. Tas ir viens no nedaudzajiem eksotiskas tematikas darbiem, kas dažkārt ir izmantoti viņa altārgleznās," teica Tipāne.

Jūgendstila muzejā oktobrī un novembrī  paredzētas četras lekcijas par Jaņa Rozentāla daiļradi un dzīvesgājumu, kuras vadīs Rozentāla daiļrades pētnieki un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja speciālisti. Paredzēti arī vairāki bērnu rīti, kuros Rozentāla laiku atdzīvinās pasaku tēli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti