Izstādē «Vieta, kur viss ir labāk» pārskatīs mītu par Igauniju kā laimes zemi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kaņepes kultūras centrā no 30.jūnija līdz 16.jūlijam būs skatāma izstāde “Vieta, kur viss ir labāk”. Tajā mākslas un koncepcijas valodā aplūkots Latvijā populārais viedoklis, ka kaimiņvalstī Igaunijā klājas daudz labāk nekā Latvijā.

Gandrīz jebkurā pētījumā par vietējo situāciju ekonomikā, politikā, tautsaimniecībā, pilsoniskuma apziņā tiek salīdzinoši norādīts, ka Igaunijas Republikai ir labāki sasniegumi. Tāpēc Latvijas iedzīvotāju apziņā Igaunija un igauņi pēdējās desmitgades laikā no anekdotēs apsmietiem lēnīgiem kaimiņiem ir kļuvusi par teju vai laimes zemi ar pilsoņiem, kuri vienmēr veic pareizo izvēli. Protams, pat ņemot vērā reālos statistikas rādījums, tomēr tas ir lielā mērā Latvijas masu mediju uzpūsts mīts, stereotips, ko ērti iesaistīt publikācijās, norāda izstādes veidotāji.

Darbi izstādē "Vieta, kur viss ir labāk"
Darbi izstādē "Vieta, kur viss ir labāk"

Izstāde “Vieta, kur viss ir labāk” kritiski pārskata viedokli par Igauniju kā laimes zemi. Izstādes ietvaros piesaistītie mākslinieki un mākslas teorētiķi par tēmu veido jaunus darbus/tekstus/idejas, kuros apgāž vai tieši otrādi apstiprina apskatāmo pieņēmumu. Kuratores Gundegas Evelones izvēlētie autori  - mākslinieki un mākslas zinātnieki Vika Eksta, Gundega Evelone, Andris Landaus, Andris Maračkovskis, Santa Mičule, Edgars Ošs, Šelda Puķīte un Indreks Grigors sadarbībā ar Reini Hofmani, Krišs Salmanis, Ieva Saulīte, Zīle Ziemele jau iepriekš savā radošajā darbībā pieskārušies sociāli jūtīgām tēmām un asprātīgi reaģējuši uz vietējā politiskajā scēnā notiekošo. Mākslinieki izmanto mītu par Igaunijas varenumu kā spoguli pašu Latvijas iedzīvotāju neirožu un kompleksu projekcijai.

Mākslas darbi veidoti dažādās tehnikās un aptver plašu mākslas kā sociāla vēstījuma formas metožu loku. Kurators nekādi nav ietekmējis autoru apskatīto ideju, materiāla un viedokļa izvēli, izstādes pamattēmas ietvaros ļaujot darboties pilnīgi brīvi, tādējādi pieļaujot oriģinālus un neprognozējamas atbildes jautājumam “vai/kāpēc Igaunijā viss ir labāk?”.

Darbi izstādē "Vieta, kur viss ir labāk"
Darbi izstādē "Vieta, kur viss ir labāk"

Iepriekš izstāde rādīta Valgas muzejā Igaunijā - simboliski izcilā ģeogrāfisks punktā, kurā runāt par abu kaimiņvalstu attiecībām. Zīmīgi, ka “Vieta, kur viss ir labāk” guva lielu atsaucību tieši apvienotās pilsētas Valkas-Valgas igauņu iedzīvotāju vidū, kamēr latvieši bija “vēsi”, stāsta projekta autori. Šoreiz kritiski vērtējošais projekts redzams pašā Latvijas sirdī – Rīgā, Kaņepes kultūras centrā, kuram blakus atrodas Igaunijas Republikas vēstniecība.

Solidarizējoties ar mītu par ekonomiski supersattīstīto Igauniju – tātad attiecīgi ar mītu par Latviju, kur viss ir slikti, iecerēts, ka mākslinieki veido savus darbus no “budžeta klases” materiāliem. Tas piešķir lielāku jaunrades izaicinājumu, kā arī atbrīvo no nepieciešamības meklēt izstādes finansējumu kādos valsts kultūras fondos. Proti, simboliski nepastāv risks  jelkādā veidā kļūt politiski saistītiem, un saglabāt radošo brīvību līdz galam. Izstādes “Vieta, kur viss ir labāk” atklāšana notiks 30.jūnijā 18.00 Kaņepes kultūras centrā Rīgā. 

Kā izstādes satelītpasākums 14.jūlijā plkst. 18.00 paredzēta lekcija par Latvijas-Igaunijas laikmetīgās mākslas satikšanās punktiem, kuru prezentēs igauņu kuratori Tanels Randers (“100 poplars”) un Indreks Grigors (“Es biju šeit”).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti