Kultūras ziņas

"Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" Valmierā

Kultūras ziņas

Izraēliešu rotaslietu izstāde Rīgā

LNMM 21. gadsimta jaunieguvumu izstāde

Izstādē skatāmi Mākslas muzeja 21. gadsimta jaunieguvumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” atklāta izstāde “LNMM jaunieguvumi. 21.gadsimts”. Tajā apskatāmi par nodokļu maksātāju naudu iegādātie šī gadsimta mākslas darbi, kas tagad papildina Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumu un iezīmē valsts kultūrpolitikas nostādnes nacionālā muzeja krājuma komplektēšanā.

Kāda un cik dažādi interpretējama ir divdesmit pirmajā gadsimtā radītā māksla Latvijā, kas pirkta par nodokļu maksātāju naudu un nonākusi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā? Izstāžu zālē “Arsenāls” eksponēta daļa no muzeja jaunieguvumiem septiņpadsmit gadu laikā, jo viens no svarīgākajiem, valstiski deleģētajiem uzdevumiem Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam ir kolekcionēt tieši laikmeta aktuālāko mākslu.

„Un tā ir grūta lieta – tā prasa izvērtējumu, tā prasa intuīciju un sapratni. Mums ir jāsabalansē šī nepieciešamība ar diemžēl tiem pieejamajiem resursiem, kas ir mūsu rīcībā. Ir pat bijuši gadi, kad mums vispār nav bijis finansējuma mākslas darbu iegādei. Līdz ar to tā ir viena no lielākajām problēmām, ka mums ļoti gribētos, lai no valsts puses būtu muzejam konkrēti iezīmēts bāzes finansējums mākslas darbu iegādei un tas varētu būt nemainīgs,” norāda LNMM direktore Māra Lāce.

Pēdējos 17 gados Latvijas Nacionālā mākslas krājums ir papildinājies par apmēram 600 mākslas priekšmetiem, divas trešdaļas - tātad lielākā daļa - no tiem bijuši dāvinājumi.

„Diemžēl varam teikt, ka atsevišķos gadījumos privātkolekcionāri ir veiklāki par mums tādā ziņā, ka viņiem nav jāiziet tik lielas birokrātiskās procedūras, kā tas ir valsts iestādei, tērējot nodokļu maksātāju naudu,” turpina Māra Lāce.

Izstāžu zālē “Arsenāls” iekārtoto ekspozīciju ievada atskats uz zīmīgiem 21.gadsimta notikumiem pasaules un Latvijas vēsturē, centrā liekot mākslinieku attieksmi pret laiku, vietu un sevi.

Izstādē pārstāvēti autori: Ēriks Apaļais, Jānis Avotiņš, Arturs Bērziņš, Aigars Bikše, Māris Bišofs, Ēriks Božis, Andris Breže, Vija Celmiņa, Ivars Drulle, Andris Eglītis, Gints Gabrāns, Ivars Grāvlejs, Kristaps Ģelzis, Mārīte Guščika, Ieva Iltnere, Eižens Janišs, Raids Kalniņš, Kristaps Kalns, Ernests Kļaviņš, Ginters Krumholcs, Daiga Krūze, Maija Kurševa, Leonards Laganovskis, Anda Lāce, Paulis Liepa, Sarmīte Māliņa, Jānis Mitrēvics, Gļebs Panteļejevs, Inta Ruka, Krišs Salmanis, Modris Sapuns, Guntars Sietiņš, Juris Utāns, Aija Zariņa – ar kopumā 150 mākslas darbiem, kas ir ceturtā daļa no perioda jaunieguvumiem.

Pilnu informāciju par 21. gadsimta darbiem LNMM kolekcijā apmeklētāji varēs iepazīt ekspozīcijā izvietotajos skārienjūtīgajos ekrānos.

Muzeja jaunieguvumu izstādi pavadīs plaša pasākumu programma. Izstāde skatāma no 17. novembra līdz 2018. gada 28. janvārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti