Izstāde «Es būšu» Liepājas muzejā apvieno skaņu, mākslu un dizainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„ES BŪŠU…!” – ar šādu nosaukumu Liepājas muzejā savu konceptizstādi atklājusi Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola (LMMDV). Skolas radītais darbs pilnībā maina priekšstatu par klasisku izstādi muzeja telpās.

Izmantojot visu skolas arsenālu, kur apvienojas skaņa, māksla un dizains, radīts tunelis, kas aizved skatītāju līdz spoguļbezgalībai, kur ieraugot sevi, nākamais skolas audzēknis var izdarīt izvēli – "Es būšu!"

Izstāde «Es būšu» Liepājas muzejā apvieno skaņu, mākslu un dizainu
00:00 / 04:52
Lejuplādēt
Muzeja izstāžu zāles ierastās telpas vairs nav. Ir radīts melns tunelis, kur no visām pusēm izstādes apmeklētājus uzrunā attēli, skaņa un video stāsti, kas atspoguļo Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas būtību. Izstādes koncepcijas autors ir LMMDV radošais direktors mākslā Ivars Pilips-Matisons. Viņš uzsver, ka izstāde ir skolas kopdarbs, kur savu artavu ieguldījis katrs nodaļas vadītājs. Viņi izvēlējušies atbilstošākos eksponātus izstādei, kas uzrunās nākamos audzēkņus.

„Izstādes forma un tas, kā tie  eksponēti, ir neliels noslēpums.  Darbi ir ievietoti nelielās kastītēs, kurās var ielūkoties caur nelielām lūciņām. Ieskatīties savā būtību, ieraudzīt savai dvēselei atbilstošāko eksponātu un atbilstošāko profesiju,” saka Pilips-Matisons.

Lūciņās var ieraudzīt koka pulksteni, mūsdienīgu dzintara gredzenu, apģērbu un vēl citas lietas, kas tiek radītas Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā. Apģērba dizaina nodaļas audzēkne Una Kalniņa ir patīkami pārsteigta par iznākumu. „Man tas liekas ļoti interesanti, turklāt es šeit mācos. Zinu, kā tas viss top un kāds ir gala rezultāts. Te ir reprezentētas visas nodaļas, arī mūzikas skola,” norāda Kalniņa.

Arī Anete Vītola no Vizuāla tēla stilistu nodaļas ir priecīga par izstādes koncepciju, ko tagad var aplūkot muzeja telpās. „Man liekas iespaidīgi, jo pirms tam nezināju, kā izskatīsies. Apmeklētājiem izstāde būs ļoti saistoša. Noformējums nav pasniegts klasiskā veidā, kad viss uzreiz ir redzams, bet ir jāpieiet klāt, ir jāiedziļinās, tas arī atklāj šo mākslinieciskuma būtību, ka visam apakšā ir savs stāsts,” norāda Vītola.

Tikmēr skolas radošais direktors mūzikā Jānis Strazds izrāda izstādes sadaļu, kur atklājas mūzikas pasaule – visas mūzikas skolas nodaļas – stīgu instrumenti, akordeona spēle un citas. „Mūziku ir grūti izteikt attēlos. Tās ir audiālās sajūtas. Ja cilvēki ir pieraduši izstādes baudīt vizuāli, tad mēs centāmies iekļaut audiālo aspektu. Mēs stāvam skaņas tunelī, tas ir pirmais, ar ko viņi saskaras,” klāsta Strazds.

Izstādes ietvaros Liepājas muzejā notiks arī radošās dienas mākslā un mūzikā, kas ļaus tuvāk iepazīt skolas darbu.

Apvienojot mūzikas un mākslas skolu, ieguldot ievērojamas līdzekļus modernizācijā un piedāvājumā, ir jāuzstāda augsti mērķi.

„Pagājušā gadā pieteicās divas reizes lielāks audzēkņu skaits mūzikā, mākslā tā nebija,” bilst skolas direktore Inga Auziņa. “Liela vilkme ir koncertzāle „Lielais dzintars”. Arī mākslā tagad jūtam lielāku interesi. Mēs augam! Mums ir mērķis – mēs gribam, lai skolā ir konkurss. Izstāde tam ir apliecinājums,” saka Auziņa.

Izstāde „Es būšu..!” ir saistoša jebkuram interesentam, turklāt tā turpinās ceļot ne tikai Latvijā -  skolas veikumu iecerēts parādīt arī starptautiskā mērogā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti