Izstāde «Ceļš » Liepājā – Latvijas un Lietuvas mākslinieku brīvība lauzt stereotipus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Festivāla „VIA BALTICA”ietvaros 10. augustā Liepājas Muzejā un mākslas galerijā “Roma" tiks atklāta Latvijas un Lietuvas laikmetīgās mākslas izstāde "Ceļš". Izstāde ir idejas turpinājums 2014. gadā notikušajam izstāžu ciklam "KELIAS/CEĻŠ/KETT", kura idejas autore bija lietuviešu kuratore Dovile Tomkute-Veleckiene.

Augusta mēnesī, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā vēsturiskā akcija “Baltijas ceļš”, jau septīto reizi notiek festivāls „VIA BALTICA”, kas katru gadu pulcē vairākus tūkstošus plašu auditoriju koncertos, izstādēs, kino seansos un citos kultūras pasākumos. Izstāde “Ceļš” tapusi sadarbībā ar Latvijas un Lietuvas mākslinieku savienībām, apvienojot dažādu paaudžu autorus ar atšķirīgiem izteiksmes veidiem un dažādām pieredzēm. 2017.gada ekspozīcijā Latvijas Mākslinieku savienības kolekciju sastādīja kurators Igors Dobičins, pieturoties pie pirmatnējā izstādes idejas koncepta, uzsverot, ka māksliniekam ir nozīmīga loma pasaulē notiekošajos procesos, tāpat kā 1989.gada 23.augustā, kad Latvijas Mākslinieku savienība līdzdarbojās Baltijas ceļa idejas radīšanā. I.Dobičins atlasījis kolekciju, kurā ir pārstāvēti tādi mākslinieki kā Lauris Vītoliņš, Rihards Ābeltiņš, Ansis Dobičins, Juris Utāns, Sigita Daugule, Jānis Purcens, Kārlis Siliņš, Ansis Butnors, Igors Dobičins, Rihards Delvers, Laura Ozola.

Lietuvas Mākslinieku savienības kuratore Evelīna Januškaite-Krupaviče atlasījusi Indres Ercmonaites, Jurgas Užkurnītes, Aušras Jasjukevičūtes, Aļģimanta Šlapika, Ramūna Grikeviča, Viganta Paukštes, Luka Šupšinska un Mikoles Jenčienes darbus, kas Baltijas ceļa tēmu atspoguļo dažādos mākslas žanros, kuros mākslinieki izgaismo svarīgo izvēles brīvību - būt par mākslinieku. Tā ir brīvība lauzt stereotipus, brīvība būt pašam, būt patiesam.

Izstāde “Ceļš” būs skatāma no 10. augusta līdz 3. septembrim. Tā eksponēta gan Liepājas muzejā, gan jaunatklātajā mākslas galerijā "Roma" (Zivju iela 3). Izstādes atklāšana notiks 10. augustā 17.00 Liepājas muzejā un 18.00 mākslas galerija “Roma”.

Izstādes tapšanu atbalsta Latvijas Mākslinieku savienība, Lietuvas Mākslinieku savienība, Liepājas muzejs, galerija “Roma” un Liepājas kultūras pārvalde. Plašāka informācija par festivālu „Via Baltica” pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos portālos twitter.com/via_baltica, draugiem.lv/viabaltica un facebook.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti