Izstāda Elitas Pureniņas tēlniecības darbus un simtgadnieka Rolanda Beitnera gleznas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā no 4. oktobra būs skatāma gleznotāja un stāstnieka Rolanda Beitnera un viņa kundzes tēlnieces Elitas Pureniņas darbu kopizstāde.

Lai arī Rolands Beitners aizgāja mūžībā 2006. gadā, tikai šogad apgādā "Madris" iznāca viņa atmiņu grāmata “Jūras romantiķa memuāri” ar sociālpsihiloģes Dagmāras Beitneres-Le Gallas priekšvārdu un pēcvārdu. Atmiņu grāmatā daudz spilgtu raksturu, cilvēku un vides tēlojumu, kas parāda Latviju dažādos laikmetos – kā brīvvalsti un okupētu zemi.

Rolands Beitners. Laivas. 1957.g.
Rolands Beitners. Laivas. 1957.g.

Andrejs Ģērmanis izstādes ievadā raksta: "Rolands Beitners (1917.–2006.) dzimis Helsinkos pirmā Pasaules kara laikā. Kad ģimene atgriezās mājās Asaros, bija proklamēta neatkarīga Latvija, un Rolands bija tikpat kā jaunās Latvijas vienaudzis. Tāds viņš arī jutās un, neraugoties uz zināmu asiņu sajaukumu, visu mūžu sirdī turēja latvisko patriotismu.

"Mākslinieka, Mākslinieku savienības biedra Rolanda Beitnera veidošanās ceļš visai pretrunīgajos ģeopolitiskajos apstākļos 1930. un 40. gados gāja caur divām augstskolām – Latvijas Universitātes Arhitektūras fakultāti un Latvijas (PSR) Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Par labo glezniecības skolu liecina daudzās dabas studijas ar jūras un Lielupes motīviem, klusās dabas un aktu gleznojumi. Bet Beitners kā mākslinieks juta sevī arī iekšēju vajadzību pēc monumentalitātes un ekspresijas, pēc tām izpausmēm, kas gleznotāja audeklus it kā elektrizē, dabas vērojumam pievienojot subjektīvas un temperamentīgas notis. Savu lomu nospēlēja arī apstāklis, ka Rolanda Beitnera radošais un maizes darbs bija saistīts ar Dekoratīvās mākslas kombinātu, kur viņš kā dekoratīvu darbu autors, bieži kopā ar Elitu Pureniņu un citiem līdzautoriem, veica grafiskos un metāla darbus, atraisoties izteiksmes līdzekļu daudzveidībā interjeru un vides mākslinieciskajā organizēšanā. Rolanda Beitnera darbi atrodas vairākos Latvijas muzejos un privātkolekcijās mūsu valstī un ārzemēs. Izstādē eksponētie Rolanda Beitnera darbi pārstāv dažādus posmus un žanrus viņa daiļradē."

Rolands Beitners. Rojas osta. 1979.g
Rolands Beitners. Rojas osta. 1979.g

"Tēlniece un metālmāksliniece Elita Pureniņa (dz. 1924. g.) dzimusi skolotāju ģimenē, 1952. gadā Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu ar diplomdarbu „Mākslinieka Artura Lapiņa portrets” (vadītājs T. Zaļkalns). Izstādēs piedalās kopš 1952.gada, Mākslinieku savienības biedre kopš 1956.gada. Kā saka pati māksliniece, viņa mācījusies pie trim lielajiem latviešu meistariem –Teodora Zaļkalna, Kārļa Zemdegas, Emīla Meldera. Vēlāk viņas darbalauks saistījās ar bronzu, kaparu, alumīniju. Elita Pureniņa kopā ar vīru Rolandu Beitneru strādāja dekoratīvās mākslas kombinātā un ir piedalījusies ne vienas vien sabiedriskas telpas interjera veidošanā Latvijā, tostarp Jūrmalā – Ķemeru aptiekai un tūristu bāzei „Vaivari”. Dekoratīvs metālkalums „Zem ābeles” veidots Ogres dārzkopības izmēģinājumu stacijai, bet Aviācijas institūtam Rīgā veidota vērienīga vēsturisku personu galerija. Pureniņa darinājusi arī Jaņa Rozentāla, Alfrēda Jaunušāna, Augusta Deglava, Arnolda Deglava, Alfrēda Amtmaņa - Briedīša, Lilijas Ērikas un citus portretus. Viņas sniegums saglabāts Jūrmalā, Ogrē, Kuldīgas novada Vilgalē, Jēkabpilī, Skaistkalnē un citur Latvijā. Abu mākslinieku darbi galvenokārt tapuši viņu darbnīcā Vaivaros.”

Elita Pureniņa. Valks. 20.gs. 80.gadi.
Elita Pureniņa. Valks. 20.gs. 80.gadi.

Izstādē eksponēti darbi no Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas krājuma, LU Akadēmiskās bibliotēkas krājuma, kā arī no privātām kolekcijām.

Rolanda Beitnera gleznu un Elitas Pureniņas tēlniecības darbu izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā skatāma līdz 29. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti