Kultūras ziņas

"Aladins un uguns pavēlnieks" Rīgā

Kultūras ziņas

Antoņenko balss Ziemassvētku festivālā

Helēnas Heinrihsones atzīšanās mīlestībā

Helēna Heinrihsone atzīstas mīlestībā Aleksam Kacam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Galerijā “Māksla XO” šobrīd atklāj Helēnas Heinrihsones darbu izstādi “I Love You”. Tajā māksliniece atzīstas mīlestībā amerikāņu kolēģim Aleksam Kacam, veltot viņam savas jaunākās gleznas, kurās attēloti iemīlējušies pāri.

Alekss Kacs

Dzimis 1927.gadā. Amerikāņu mākslinieks un tēlnieks, amerikāņu popārta tradīcijas turpinātājs.

Lai gan pirmā personālizstāde notika 1954.gadā Ņujorkā, plašāku atpazīstamību mākslinieks guva pēdējo desmit gadu laikā. "Christie’s" mākslas izsolē vislielāko summu 2001.gadā sasniedza Kaca darbs "Zilais lietussargs nr.2" (1972). Privātkolekcijā esošo darbu nosolīja par 666 000 ASV dolāru.

Kaca darbi atrodas muzeju krājumos ASV, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Lielbritānijā un citviet.

Ar amerikāņu mākslinieku Aleksu Kacu Helēna Heinrihsone iepazinās, apmeklējot mākslas mesas Eiropā, kurās, neskatoties uz cienījamo vecumu, ar jauniem darbiem piedalās arī 90 gadus vecais Aleksis Kacs.

"Es tik ilgi jūsmoju par viņa enerģiju, un tas saskan arī ar to, kas man ir apkārt – jaunas sejas, mazmeitiņa ar draugiem un virmo mīlestība apkārt un galu galā, arī ne tikai jauni cilvēki iemīlas un tas viņus tā apgaismo," atzīstas māksliniece Helēna Heinrihsone. "Viņa kompozīcijas ir tādas, kas ļoti uzrunā. Trīs reizes lielāki izmēri par maniem, tur parasti profilā ir vīrietis un sieviete.

"Es nolēmu ielikt visu to starp šiem cilvēkiem, kas skaists ir redzēts. Piemēram Tadžmahals, jo kā viņu attēlot atsevišķi, tas būtu tīšprātīgi, bet tagad -, kur ir mīlas pāris, tur ir vieta Tadžmahalam," stāsta māksliniece. "Portugālē ir flīzīšu kultūra, un tur ir īpašs Lisabonā muzejs - “Ažu ležu” flīzes saucas portugāliski, un es vienkārši vienā baznīcā, kas visa bija flīzēs, ieraudzīju lilijas un atkal domāju, nu kā to attēlot, tikai flīzītes un lilijas? Skaidrs, ka prasās atkal profili!"

Māksliniekam Aleksam Kacam gleznotāja Helēna Heinrihsone savu cieņas apliecinājumu gleznās plāno parādīt nākamgad, kad galerija “Māksla XO” piedalīsies kultūras mesā Madridē “Art Madrid 2017”, bet Latvijas mākslas cienītājiem šīs gleznas apskatāmas līdz 17. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti