Gunāram Krollim - 85

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

23.jūnijā jubileju atzīmē mākslinieks, prof. emeritus Gunārs Krollis (1932), informē Latvijas mākslinieku savienība, sveicot dzimšanas dienā.

Gunārs Krollis ir absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu 1953.gadā, bet Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu beidza 1960.gadā ar diplomdarbu - ofortu ciklu “Latviešu strēlnieki” (vad.A.Apinis).

Izstādēs piedalās kopš 1956.gada, bet no 1963.gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.

Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas pasniedzējs (1974-1987) un profesors, Grafikas katedras Oforta darbnīcas vadītājs un pasniedzējs, profesors (1987-2006).

Līdzās radošajai un pedagoģiskajai darbībai, G.Krollis vienmēr aktīvi piedalījies mākslas procesos un darbojies gan Mākslinieku savienībā, Oforta ģildē, asociācijā B-13, gan dažādās izstāžu, konkursu un starptautisko Grafikas mākslas triennāļu žūrijās.

Grafikas vecmeistars Gunārs Krollis ir spoža personība, kuras radošais mantojums ir unikāla vērtība Latvijas mākslā. Viņa radošā darbība ir daudzveidīga, tomēr galvenokārt G.Krollis ir izcils grafikas nozares pārstāvis, kura daiļrade attīstījusies gan dažādu tehniku un tēmu izvēlē, gan stilistiski, gan grafikas lapās, zīmējumos, gleznās, gan grāmatu dizainā un ilustrācijās, bet vienmēr ir saglabāts savs izvēlētais rokraksts un kompozīcijas raksturs. Reālisma tradīcijās balstītie mākslas tēli ar apbrīnojamu līnijas un ritma izjūtu lakoniskās formās izvērsti un stilizēti, rodot asociatīvi bagātu un savdabīgi suģestējošu vispārēja koptēla noskaņu.

G.Kroļļa mākslas darbi atrodas: Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, Valsts Tretjakova mākslas galerijā, Maskavā, Krievijā, A.Puškina mākslas muzejā, Maskavā, Krievijā un citos muzejos, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā, Krievijā, Somijā, Kanādā, ASV, Lielbritānija, Vācijā, Mongolijā, Austrijā, Polijā, Sīrijā, Libānā, Bulgārijā, Igaunijā, Japānā u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti