Gruzijā izveido modernās mākslas muzeja projektu vienā koferī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vairāki gruzīnu mākslinieku uzsākuši projektu “Ceļojošais modernās mākslas muzejs”. Un tā nosaukums nemelo – sapakots vienā koferī, muzejs ceļo. Muzeja krātuvē ir fotoattēli un videofilmas, kurās iemūžināti 40 gadu garumā Gruzijā radītie modernās mākslas darbi.

Koferis ir muzejs, bet tā saturs – izstāde. 30 dažādi gruzīnu modernās mākslas darbi, kas iemūžināti foto un video formātā, ceļo uz dažādām vietām, pat uz cilvēku mājām.

Ar šādu radošu pieeju projekta autori rod mākslai telpu. Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi modernajai mākslai nav sava muzeja. Turklāt šādi māksla kļūst pieejama arī tiem, kas muzejus fiziski nevar apmeklēt.

Šī muzeja pavadoņi jeb kofera vedēji vienlaikus ir arī izstādes gidi. Katram apmeklētājam viņi palīdz saprast mākslas darba kontekstu.

“Muzejā ir 30 darbi, kas ir kā ievads gruzīnu modernajā mākslā. Mēs izlēmām sākt izstādi no vēlajiem 20.gadsimta 80.gadiem, jo tas ir ne tikai svarīgs periods mākslai, bet arī mūsu valstij. Jaunākie darbi ir no 2017.gada. Un ar šo darbu palīdzību mēs ne tikai stāstām par modernās mākslas vēsturi, bet arī par Gruzijas vēsturi,” skaidro projekta kuratore Marjama Natrošvili

Katra šāda apmeklējuma cena ir aptuveni divi eiro, kas vēlāk tiek novirzīta muzeja paplašināšanai.

Muzeja apmeklētāji projektu vērtē atzinīgi tā eksperimentālās pieejas dēļ. “Šī iniciatīva ir ļoti svarīga, turklāt arī ērta, jo 

muzeju atved uz mājām un vēl visu detalizēti paskaidro.

Tas ļauj uz daudzām lietām paskatīties citādāk. Parastā muzejā, kur esi viens, tā ir cita pieredze,” saka dokumentālo filmu veidotāja Ana Dzapšipa.

Jaunā pieeja liek padomāt arī tradicionālo muzeju kuratoriem par veidiem, kā mākslu padarīt pieejamāku cilvēkam. Šim projektam nav noteikts gala termiņš – to plānots turpināt, kamēr vien būs pieprasījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti