Kultūra

Dejotāji pieļauj iespējamo deju lieluzveduma papildkoncertu

Kultūra

LTV raidījumam „Panorāma” - 60!

Garīdznieka un koktēlnieka Antona Rimoviča koka skulptūru izstāde Rēzeknē

Garīdznieka un koktēlnieka Antona Rimoviča skulptūras izstādītas Rēzeknē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rēzeknē, Latgales kultūrvēstures muzejā, apskatāma koka skulptūru izstāde. Koka skulptūras veidojis priesteris Antons Rimovičs, kurš dzimis Lietuvā, bet visu savu dzīvi kalpojis Latvijā. Antons ir vienīgais zināmais priesteris – koktēlnieks, kurš savas amata prasmes apguvis pašmācības ceļā.

Priestera Antona Rimoviča koka skulptūru izstādei “Dievam un cilvēkam” ir gan garīga, gan mākslinieciska vērtība. Izstādē apskatāma daļa no Šauļu „Aušros” muzeja koka skulptūru kolekcijas. Koka skulptūru autors pirms 153 gadiem dzimis Lietuvā, bet pēc Pēterpils Garīgā semināra beigšanas tika nozīmēts darbā uz Latviju, kur kalpoja visu mūžu. Paralēli garīdzniecībai Antona aizraušanās bija koktēlniecība.

“Tas tāds milzīgs notikums, ļoti iespaidīga, pirmkārt, viņš ir garīdznieks, viņš zina visus tos personāžus un to, kas ar viņiem saistās.

To uzreiz jūt, ka viņš ir ticīgs cilvēks, tāpēc visas figūras ir ārkārtīgi apgarotas,” atzīst mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, uzsverot Antona Rimoviča meistarību koktēlniecībā, kas raksturīga lietuviešiem.

Lielu savu mūža posmu Antons Rimovičs kalpoja Balvu katoļu draudzē. Zīmīgi, ka tieši Balvos Rimovičs aizrāvās ar koku.

“Balvos, strādājot un veidojot altāri, viņš iesāka palīdzēt meistaram, ko bija uzaicinājis, un viņam iepatikās koktēlnieka amats. Tieši Balvos viņš apguva savas pirmās iemaņas un, turpinot kalpot citās draudzēs, viņš veda līdzi šos kokus, veda līdzi svēto tēlus un attīstīja, un pilnveidoja šo savu mākslu,” stāsta Balvu novada muzeja vadītāja.

Balvu novada muzejam sadarbojoties ar “Aušros” muzeju Šauļos, koka skulptūru izstāde “Dievam un cilvēkam” ceļo pa Latgali. Izstāde bija skatāma Preiļos, tagad Rēzeknē un maija sākumā būs Balvos. 4.maijā pie Balvu Romas katoļu baznīcas tiks atklāts arī Antona Rimoviča vārdā nosauktais skvērs, uzsverot šīs personības devumu un nozīmīgumu Balvu pilsētas vēstures veidošanā.

“Tieši pateicoties Rimoviča aktīvai darbībai, Balvi sāka veidoties kā pilsēta. Balvi auga, viņš deva ļoti lielu ieguldījumu baznīcas sakārtošanā, izveidoja altāri, laboja grīdas. Lai to visu veiktu, viņam vajadzēja meistarus, un viņš aicināja šos meistarus, aicināja zemniekus. Cēla mājas, atļāva tirgoties, un tā attīstījās pilsēta,” stāsta muzeja vadītāja.

Savas dzīves laikā Antons Rimovičs izveidojis apmēram 500 darbus. Liela daļa no tiem Otrā pasaules kara laikā aizgāja bojā, daļa no darbiem nonāca Šauļos “Aušros” muzejā.

“Ar katru no šīm skulptūrām viņš strādāja vairākus gadus. Veidoja, kad bija brīvs laiks, bet brīvā laika prāvestam nebija daudz. Strādāja vakarā, naktīs. Visi sižeti, tā ir visa Bībele, kas ar Rimoviča rokām ielikta kokā," skulptūras rāda muzeja “Aušros” vadītājs Raimundas Balza.

Visās draudzēs līdztekus tiešajiem garīdznieka pienākumiem Antons Rimovičs nodevies arī koktēlnieka mākslai. Draudzes baznīcas, kurās kalpojis, rotātas ar viņa kokā grieztajiem svēto tēliem. Balvu Romas katoļu draudzes prāvests Mārtiņš Klušs uzsver Rimoviča garīgo un māksliniecisko devumu:

“Tas ir ļoti nozīmīgi, jau pats izstādes nosaukums ”Dievam un cilvēkam” liek padomāt par vērtībām, ar ko mēs, cilvēki, saskaramies šajā dzīvē, tas ir gan garīgais, gan laicīgais. Un var apbrīnot Antona Rimoviča talantu, ka viņš darīja to Dieva godam un cilvēku svētdarīšanai, un pestīšanai.”

Antona Rimoviča koka skulptūras izstāde “Dievam un cilvēkam” Rēzeknē, Latgales kultūrvēstures muzejā, būs apskatāma līdz 7.aprīlim, savukārt maija sākuma tā būs Balvos. Ceļojošā izstāde Latvijas un Lietuvas simtgadē ir kā apliecinājums vienojošajam abu valstu vēsturiskajam kultūras mantojumam un pastāvošajai sadarbībai un draudzībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti