Kultūras rondo

Janis Rozentāls Rīgas pilsoniskajā sabiedrībā un Rīgas Latviešu biedrībā

Kultūras rondo

Saldus vēstures un mākslas muzeja notikumi Jaņa Rozentāla zīmē

Desmit Jaņa Rozentāla gleznas. Sestais stāsts: Kapri. Peldētājas Kapri salā

Desmit Rozentāla gleznas: «Kapri» un «Peldētājas Kapri salā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sagaidot izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla 150. jubileju, ko atzīmēsim 18. martā, Latvijas Radio piedāvā rubriku “Desmit Rozentāla gleznas”.

Mūkusalas mākslas salona izstāžu kuratores Līgas Lindenbaumas stāsts ir par divām Kapri tēmais veltītām gleznām, kuras atrodas Mūkusalas mākslas salonā, - “Kapri” un “Peldētājas Kapri salā”.

Abi darbi tapuši iespaidos, ko Janis Rozentāls un viņa sieva Ellija guva Itālijas brauciena laika 1912. gada jūlijā un augustā. Abos darbos redzama Kapri sala, abiem darbiem ir līdzīgs kolorīts – gleznas ir gaišas, saules gaismas pielietas, abās gleznās ir izteiksmīgas klintis un spilgti zils Tirēnu jūras ūdens, kas raksturīgs šai vietai, stāsta Lindenbauma.

Izstāžu kuratorei šķitis interesanti, ka darbos parādās atšķirīgi personāži. Darbā “Kapri” redzami vietējie iedzīvotāji pie jūras, bet gleznā “Peldētājas Kapri salā” ir “dāmu kompānija, kas sauļojas un peldas jūras malā”.

“Interesanti, ka viena un tā pati vieta, bet diezgan atšķirīgi personāži šajos darbos,” uzsver Lindenbauma.

Glezna “Peldētājas Kapri salā” atgādina mākslas ekspertei arī par to, ka mode sauļoties – ņemt saules peldes parādījās 20. gadsimta sākumā. Pirms tam sabiedrībā modē bija bāla āda.

“Skatoties uz Rozentāla darbiem, mēs varam gūt ne tikai estētisku un māksliniecisku baudījumu, bet varam ieraudzīt arī laikmeta kontekstu, laikmeta ainu vai laikmeta modes atspulgu,” rezumē Lindenbauma.

Izstāžu kuratore stāsta, ka abi Mūkusalas māklas salona kolekcijā esošie darbi eksponēti vairākās izstādēs.

“Tās ir mūsu salona kolekcijas pērles. Ja ir izdevība, mēs mēģinām tām parādīt,” saka Lindenbauma, raksturojot abus darbus kā dzīvus, spirgtus un “ārkārtīgi feinus”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti