Kultūras ziņas

Šovakar filmas "Nameja gredzens" pirmizrāde

Kultūras ziņas

Zināmi "Zelta Mikrofons 2018" nominanti

Ceļojums Dainas Skadmanes mākslas pasaulē

Ceļojums Dainas Skadmanes mākslas pasaulē izstādē Rietumu bankā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad rudenī apritēs pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, kad lielveikala “Maxima” gruvešos aprāvās 54 cilvēku dzīves. Toreiz izdzisa arī 23 gadus jaunās mākslinieces Dainas Skadmanes un viņas tēva dzīvība. Sasniedzot emocionāli smago piecu gadu robežu, mākslinieces dvīņu māsa Anda sarīkojusi Dainas mākslas darbu izstādi, ne vien atbrīvojot savas skumjas, bet sabiedrībai dāvājot arī māsas atstātos pieskārienus mūžībai – viņas gleznas.

Dainas Skadmanes mākslas darbi pasaulē un Latvijā

2003. gadā Dainas grafikas darbs "Christmas Skyline" nokļuva Lielbritānijas prinča Čārlza sievas Kornvolas hercogienes Kamillas kolekcijā, savukārt abu dvīņu māsu mākslas darbi "Ainava" un "Rumbula" atrodas pasaulē pazīstamā holokaustā izdzīvojušā Nobela miera prēmijas laureāta, amerikāņu rakstnieka Eli Vīzela kolekcijā, Hovarda Gotliba Arhīva Izpētes centrā, Bostonas universitātē ASV.

Mākslas darbi "Pēdējais skatiens” (2003), “Frīda" (2004), “Rumbula" (2004) iekļauti Frīdas Mihelsones biogrāfiskajā liecību grāmatā "Es izdzīvoju Rumbulā”. Akvarelis "Skatiens, Rīgas geto” (2003) un grafikas darbi attēloti Krievijas dokumentālajā filmā "Rīgas geto melodijas" (2006).

Izstādē ir iespēja apskatīt Dainas pēdējo mākslas darbu “Vēja egle”, kurš 2013. gadā tika izvietots Kronvalda parkā, bet 2014. gadā - pie Mākslas akadēmijas.

Vairāki Dainas darbi un to kopijas ir aizceļojušas uz dažādiem pasaules mākslas, kultūras un piemiņas centriem ASV, Izraēlā, Čehijā, Krievijā un Vācijā.

Izstādē "Dainas Skadmanes mākslas pasaule", kas līdz 30.janvārim apskatāma Rietumu bankas ēkā Vesetas ielā 7, Rīgā, apkopoti Zolitūdes traģēdijā pāragri mūžībā aizgājušās mākslinieces Dainas Skadmanes dažādās tehnikās veidoti darbi, kas tapuši no 2003. līdz 2013.gadam. Vairāki viņas darbi aizceļojuši uz dažādiem pasaules mākslas, kultūras centriem un nonākuši lietpratīgu privātkolekcionāru īpašumā.

Dainas darbus tagad glabā viņas ģimene. To ir ap trim simtiem, taču mākslinieces dvīņu māsa Anda apņēmusies Dainas piemiņu par naudu nepārdot.

"Es uzskatu, ka man ir tiesības viņus paturēt sev, bet man nav tiesību pārdot, es varbūt varētu iedot muzejam," saka gleznotāja, izstādes kuratore Anda Skadmane.

Viņa norāda, ka liels palīgs un iedvesmotājs abām māsām māksliniecēm vienmēr bijis brālis Mārcis. Kopā ar Rīgas geto notikumu pētnieci skolotāju Tamāru Zitceri iedvesmojuši abas dvīņu māsas 13 gadu vecumā radīt ievērojamu mākslas darbu kolekciju, kas veltīta holokausta liecībām Latvijā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti