Kultūras ziņas

Ķemeros uzņem filmu "Ko zina klusā Gerda"

Kultūras ziņas

Izskanējis festivāls "Summertime"

Austrālijas aborigēnu vēstules pasaulei

Austrālijas aborigēnu kultūra Gaismas pilī – izstāde «Vēstules no Austrālijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Starptautiskā grafikas festivāla “Prntmaking IN” ietvaros Gaismas pilī līdz nākamās nedēļas beigām apskatāmi Austrālijas mākslinieku darbi, kas atspoguļo aborigēnu kultūru mūsdienu mākslā.

Mākslinieks Teo Trembleiss vada studiju, kas Austrālijas pirmiedzīvotāju cilšu pārstāvjiem bez maksas dod materiālus mākslas darbu radīšanai. Bibliotēkā apskatāmi darbi, kas grebti īpašā linolejā, vēlāk krāsoti un ar milzu preses palīdzību uz nospiesti uz papīra.    

Teo dzimis Austrālijā, viņa saknes meklējamas indiāņu ciltīs, tāpēc vēlme palīdzēt pirmiedzīvotājiem visdrīzāk ģenētiski iekodēta. Šīs misijas vārdā pats savu radošo darbību viņš atlicis otrajā plānā. Viņš stāsta, ka iezemiešu un Austrālijas pamatiedzīvotāju attiecības ir strupceļā jau ilgu laiku.

“2% no visas Austrālijas populācijas ir pirmiedzīvotāji, un Austrālijas cietumos 72 procenti ir tieši iezemieši. Tas vien norāda, ka Austrālijas sabiedrībā valda liels disbalanss, bet es uzskatu, ka, pat ja apbērsim viņus ar naudu, problēma nebūs atrisināta. Es uzskatu, ka jāstrādā viens pret vienu, savi kaimiņi ir jācenšas cienīt, nedalīt sabiedrību divās grupās “mēs” un “viņi”. Mūsu mantra ir komunikācija, sadarbība un radīšana,” uzsver mākslinieks.

Bija plānots, ka uz šo izstādi atbrauks arī divi aborigēnu mākslinieki. Taču viņi palikuši mājās, jo arī pašiem iezemiešiem ir gana aizspriedumu pret saskarsmi ar cilvēkiem ārpus savas kultūras.  

“Ja paņemsi vienu krabi un ieliksi kastē, viņš atvērs vāku un izrāpsies, bet, ja kastē ieliksi vairākus krabjus, viņi viens otram rāpsies virsū un vilks lejā, kā rezultātā ārā netiks neviens. Šādi mākslinieks stāsta, ka viņš tiešām grib izrauties, grib iegūt izglītību, labu darbu, bet ikreiz, kad pietuvojos savam sapnim, ģimene mani velk atpakaļ,” par vienu no aborigēnu mākslinieku darbiem stāsta Teo Trembleiss.

“Un šeit ir ilustrēti šie krabji un atkāpšanās iemesli. Atrunāšana, biedēšana ar neizdošanos, rūpes par bērniem. Es viņu satiku, kad viņu bija pametusi sieva, viņš viens audzināja divus bērnus. Daudz dzēra, sāka lietot narkotikas. Ar mākslas palīdzību viņš ir ticis uz sev vēlamā ceļa, taču tas aizvien nav gluds,” stāsta Trembleiss.

Situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka Austrālijas pirmiedzīvotāji iedalās divās grupās un viens ar otru neidentificējas. Vieni dzīvo sauszemē, otri uz salām. Katrai grupai savas tradīcijas un pasaules skatījums. Bet mākslā viņi satiekas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti