Kultūras ziņas

Rīgā diriģēs Olari Eltss

Kultūras ziņas

"Puika un niķis" dodas Latvijas tūrē

Laudera "Acis kvadrātā"

Atklāta rotu izstāde «Acis kvadrātā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kazimira Maļeviča “Melnais kvadrāts” ir viens no noslēpumainākajiem un pretrunīgāk vērtētajiem darbiem mākslas vēsturē. Bezgalīgajā, perfektajā melnumā iedvesmu smēlies latviešu rotu mākslinieks Andris Lauders, kura izstāde “Acis kvadrātā” tikko atklāta galerijā “Putti”.

Dzīvajā dabā nav taisnu līniju un leņķu, tāpēc to apspēlēšana rotās ir interesants uzdevums, ko mākslinieks izvirza pats sev. Perfektais melnais kvadrāts kā visu aprijošas beigas intriģē rotu mākslinieku Andri Lauderu.

„Kad tev ir melns kvadrāts un viss, vairāk nekā nav, bet, izejot ārā no viņa, viņš atkal apaug ar kaut ko jaunu un rodas, vismaz manā gadījumā, jauna tipa darbi,” stāsta Lauders.

Lauderam patīk spēlēties ne tikai ar materiāliem – zeltu, sudrabu un dārgakmeņiem, bet arī ar vārdiem, tāpēc izstādei dots nosaukums “Acis kvadrātā”.

„Ja ir gredzens, un mēs gredzenā ieliekam akmeni, mēs sakām, ka tā ir actiņa. Šinī gadījumā, ja ir kvadrāta actiņa, tad ir acis kvadrātā. Kad tu paskaties uz kaut ko un tev ļoti patīk, tad arī ir acis kvadrātā, tas ir labs rādītājs, vai ne?” jautā māklsinieks.

Lai gan “Melnais kvadrāts” ir mākslinieka tieksme uz perfekciju, Laudera darbi ir interesanti tieši tāpēc, ka tie nekad nav perfekti. Rūpīgam vērotājam paveras kāds robiņš vai izirusi zelta stīdziņa, it kā nejauši nospiedumi.

„Var jau nopulēt līdz glancei visu, bet tad kaut kas pazūd. Bet man patīk, ja tomēr vēl kaut kur kaut kāda faktūra, kaut kāds āmura sitiens jūtams. Man liekas, tas atdzīvina to rotu, padara viņu tādu unikālāku,” bilst Lauders.

Lai arī rotas ir gluži praktisks priekšmets, paredzētas sevis izrotāšanai, laikmetīgās rotas rosina pārdomas, gluži kā jebkurš mākslas darbs. Tas ir stāsts, ko vispirms izstāsta mākslinieks, un turpina valkātājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti