Kultūras ziņas

Rīgas festivāls sola zvaigžņu birumu

Kultūras ziņas

Spoku zirgs Daugavpils cietoksnī

Maija Tabaka un Rietumberlīne

«Arsenālā» atklāta Maijas Tabakas Rietumberlīnes posma darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā sabiedrībā jau gadu desmitiem iecienītās mākslinieces Maijas Tabakas izstādes katru reizi piesaista milzu uzmanību. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” atklāta unikāla izstāde “Maija Tabaka un Rietumberlīne”. Tajā aplūkojami darbi, kas tapuši mākslinieces radošajā laikā no 1977. līdz 78. gadam Rietumberlīnē, kā arī vairāku tā laika vācu mākslinieku gleznas.

Paradīzes putns un padomju grāfiene – tā gleznotāju Maiju Tabaku vēl joprojām dēvē vācu mākslas kritiķi. Rietumberlīnē pavadītais radošais dzīves posms septiņdesmito gadu nogalē mākslinieces dzīvē kļuva par milzu pavērsienu, tā bija vienreizēja iespēja izrauties pasaulē, redzēt un sajust, kas notiek mākslā aiz dzelzs priekškara un atrast jaunu izteiksmes veidu mākslā.

Gleznotāja Maija Tabaka stāsta, ka tolaik taisījusi lielformāta un daudzfigūru darbus, lielu uzmanību pievērsusi reklāmai, kādas "tolaik pie mums nebija".

Projekts “Maija Tabaka un Rietumberlīne” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē “Arsenāls” radīts daļēji kā gleznotājas Vācijas perioda personālizstādes interpretācija, atgādinot par viņas pirmajiem starptautiskajiem panākumiem, tā laika laika Berlīnes dzīves ritmu un kultūras procesiem, atklājot arī plašu tā laika vācu mākslinieku daiļrades spektru.

"Lai ilustrētu to, kā viņa tur jutās, es gribēju parādīt arī Rietumberlīnes māksliniekus," norāda mākslas zinātniece, izstādes kuratore Ivonna Veiherte. "Liels uzsvars šajā izstādē ir tieši uz dokumentiem. Ļoti daudz ir iepriekš nepublicēti un atrasti Maijas Tabakas jaunības dienu foto."

Aizrit jau četri gadu desmiti, kopš māksliniece Maija Tabaka saņēma Vācijas Akadēmiskā apmaiņas dienesta stipendiju, pateicoties Rietumvācijā dzīvojošā latvieša, mākslas menedžera Valda Āboliņa iniciatīvai, un varēja tur radoši strādāt. Konkurss bija pasaules mēroga, un līdz tam neviens no Padomju Latvijas tajā nebija uzvarējis. 1979. gadā tika sarīkota apjomīgā Maijas Tabakas personālizstāde Rietumberlīnes  kultūras epicentrā Betānijas mākslinieku namā.

Ekspozīcija “Maija Tabaka un Rietumberlīne” izstāžu zālē “Arsenāls” būs aplūkojama visu vasaru - līdz 20. augustam, un to papildinās plaša pasākumu programma.

 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti