Kultūra

Koncerts "Trīs Osokini Jūrmalā"

Kultūra

Festivālam «RojaL» - jūras un franču kino smarža

200 mākslas pērles vienuviet Zuzānu kolekcijas izstādē «TOP no top»

200 mākslas pērles vienuviet Zuzānu kolekcijas izstādē «TOP no top»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piektdien Nacionālajā mākslas muzejā atklās izstādi „TOP no top”, kurai atlasītas krāšņākās pērles no mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu kolekcijas. Izstāde būs plaša, aizņems vairākas zāles, un tajā iekļauti aptuveni 200 darbi, sākot no 19.gadsimta līdz mūsdienām. Izstādei būs neparasts iekārtojums, darbi būs izvietoti negaidītās kombinācijās, un izstādes kuratore Sniedze Kāle pieļauj – konservatīvāki skatītāji šo iekārtojumu varbūt pat uzskatīs par huligānismu.

Mūkusalas mākslas salonā manāms visai iespaidīgs skats – spēcīgu vīru komanda, izmantojot speciālu aprīkojumu, uz izejas pusi cenšas pārvietot patiešām ļoti milzīga izmēra gleznu. Salona izstāžu kuratore Diāna Barčevska apstiprina - tas ir viens no mākslas darbiem, kas izraudzīts lielajai Zuzānu kolekcijas izstādei un tieši šobrīd uzsāk savu ceļojumu:

"Redzat vienas no lielākajām gleznām, kuras autors ir Jānis Avotiņš, demontāžu no patstāvīgās atrašanās vietas  Mūkusalas mākslas salonā ceļā uz Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāli”.

Zuzānu kolekcijā kopumā ir ap 5000 darbu, bet izstādei „TOP no top” atlasīti aptuveni 200. Viss sācies ar to, ka Jānis Zuzāns izstādes kuratores aicinājis izveidot viņu skatījumā vērtīgāko darbu izlasi vai topu no kolekcijas

Līdz ar to sākusies tāda kā spēle ar dažādiem vērtēšanas kritērijiem un šis spēles moments saglabāts arī izstādes iekārtojumā. Izstāde nebūs hronoloģiski vai kā citādi ierasti veidota, darbi būs apvienoti neparastās kombinācijās jeb 10 topos, stāsta izstādes galvenā pārraudzītāja, kuratore Sniedze Kāle:

„Topi tiek veidoti no dažādiem kritērijiem, kā, piemēram, „Kolekcionāra kabinets”, kur ir atlasīti darbi, kas reāli Zuzānu pārim - Jānim un Dinai Zuzāniem - ir tiešā tuvumā viņu kabinetā. Tad ir iespēja iepazīties ar dārgākajiem darbiem un lielāko darbu, kura demontāžu mēs tikko redzējām. Tad ir arī uz kuratoru interpretāciju balstītie topi, piemēram, „Ūdeņainākie darbi”, kas ir kuratora Valta Miķelsona ideja un kas apvieno ne tikai darbus, kuros ir ūdens, bet kuros ūdens parādās konteksta nozīmē, piemēram, cilvēks „lej ūdeni” savā mākslā. Kolēģe Līga Lindenbauma savukārt veido sadaļu „Skaistākie ceļojumi”, kurā mēs varam atrast darbus, ko autori ne tikai reāli radījuši ceļojumos, bet arī tādus darbus kā „Lidosta” – Andra Eglīša milzīgais darbs.

Kuratores Diānas Barčevskas pārziņā savukārt ir tematiskā daļa „Stiprākās sievietes”, kurā varēsim izsekot, kāds aptuveni 100 gadu garumā atklājas sievietes tēls Latvijas mākslā:

„Stiprās Latvijas sievietes – tā jau tāda ļoti populāra tēma daudzās jomās, daudzās nozarēs, un man likās – tā ir ļoti saturiska aktualitāte. Bija liels prieks pie tās strādāt, darbu piedāvājums arī bija ļoti liels, bija jāveic skrupuloza atlase”.

10 topos vai sadaļās izkārtotie Zuzānu kolekcijas mākslas darbi būs skatāmi lielajā zālē, bet spēles moments – tikai citādā veidā – turpināsies arī abās mazajās zālēs. Vienā būs iespēja vērot skulptūras un to, kā gaismu un ēnu spēles spēj mainīt šo mākslas darbu noskaņu.

Izstādes neparastajā vizualitātē un iekārtojumā liels ir arī izstādes mākslinieka, scenogrāfa Reiņa Suhanova nopelns, Sniedze Kāle sola intriģējošu piedzīvojumu:

„Mēs cenšamies dekonstrēt muzejisko skatījumu, un turklāt visi šie topi vēl būs izstādīti uz Reiņa Suhanova atlasītiem foniem. Tas ir kaut kas absolūti nebijis izstāžu praksē, to noteikti konservatīvākie sabiedrības pārstāvji sauks par huligānismu, bet mēs esam uz to gatavi, jo mums tika izteikts aicinājums spēlēties ar šīm kolekcijas pērlēm un aicināt skatītāju uz personisku dialogu”.

Zuzānu kolekcijas izstādi „TOP no top” atklās piektdien Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, tā būs apskatāma līdz septembra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti