Kultūras ziņas

"Es esmu šeit" pirmizrāde notiks Berlīnē

Kultūras ziņas

Dina Joffe koncertē dzimtajā Rīgā

"Latvju teksti" vairs neiznāks

Vairs neiznāks literatūras žurnāls «Latvju Teksti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Turpmāk vairs neiznāks literatūras žurnāls “Latvju Teksti”. Laikraksts tika izdots Latvijas Literatūras centra (LLC) paspārnē, taču pēc pērnā gada rudens, kad atklājās nopietni pārkāpumi valsts finansējuma izmantošanā, žurnāla izdošana vairs nav iespējama.

Literatūras žurnāls “Latvju Teksti” iznāk jau piecus gadus un šajā laikā bija sevi pierādījis kā nopietns pašmāju literatūras pirmpublicējumu un kritikas izdevums.

"Šo piecu gadu laikā "Latvju Teksti" centās attīstīt vismaz kritiku, publicējot vismaz desmit recenzijas par jaunākajām grāmatām. Mēs strādājām, lai piesaistītu jaunus kritiķus, arī lai meklētu jaunus autorus prozā un dzejā. Mēs strādājām pie tā, lai publicētu kvalitatīvus tulkojumus no dažādām valodām," stāsta “Latvju Tekstu” redaktors Kārlis Vērdiņš.

Ar nu jau pēdējo – 30. – numuru žurnāla redakcija atvadās no lasītājiem un nosauc iemeslu - žurnāls neiznāks, jo Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) ir atteicis finansējumu.

"Valstij nav mērķtiecīgas kultūrpolitikas ne literatūras, ne arī kādā citā nozarē. Finansējums vienmēr ir fragmentārs, neprognozējams, un jebkurš kultūras izdevums vai cita iniciatīva tagad var redzēt, cik trausli un nedroši ir pamati, uz kuriem mēs atrodamies," norāda Vērdiņš.

“Latvju Teksti” iznāca LLC paspārnē, kura nopietno finanšu pārkāpumu dēļ, kā iepriekš jau vēstīts, ir sākts tā likvidācijas process. Aizvadītajā gadā sešiem žurnāla "Latvju Teksti" numuriem VKKF piešķīra 53 tūkstošus eiro. No šiem līdzekļiem līdz šodienai LLC nav atskaitījies par diviem pēdējiem numuriem, tas ir par 17 tūkstošiem eiro.

"Mums bija ziņas, ka Literatūras centrā, kur šim gadam jau pilns finansējums ieskaitīts, nauda pazudusi nezināmā virzienā. LLC par to nevarēja atskaitīties. Kā mēs varam turpināt finansēt to žurnālu, nezinot, vai viņi pabeigs šo gadu?!" uzsver VKKF direktors Edgars Vērpe.

Pērnā gada trešajā VKKF projektu konkursā žurnāla redakcija iesniedza jaunu projektu cita izdevēja paspārnē, tomēr arī tas netika apstiprināts.

"Tad, kad nāca šis cits izdevējs, vēl nebija iznākuši pēdējie divi numuri un nauda bija pazudusi," norāda Vērpe. "Situācijā, kad divi pēdējie numuri netiktu izdoti, es tiešām neredzu jēgu, kāpēc izdot nākošos."

Kaut arī ar plašāku specifiku drukātajā presē par literatūru joprojām iznāk žurnāls "Domuzīme", taču pēc "Latvju Tekstu" aiziešanas šaura profila literāra izdevuma niša paliks brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti