Rīgā viesojas somu rakstniece Johanna Sinisalo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šajās dienās Rīgā, atzīmējot sava romāna “Saules kodols” iznākšanu latviešu valodā, viesojās somu rakstniece Johanna Sinisalo. Starptautiski novērtētās autores darbi līdz šim tulkoti 25 valodās, un viņa ir arī prestižākās Somijas literārās balvas “Finlandia” ieguvēja. Maimas Grīnbergas latviešu valodā tulkotais romāns “Saules kodols” pielīdzināms zinātniskās fantastikas žanram, kas izceļ pseidotikumistu problēmas, kas pēc rakstnieces domām ir tagad aktuālas Eiropas sabiedrībā.

Johannas Sinisalo zinātniskās fantastikas žanram pieskaitāmā romānā “Saules kodols” darbība norisinās Somijā, kuras pilsoņi, īpaši sievietes, tiek selekcionēti un stingri kontrolēti, liedzot tiem gandrīz jebkādu baudu.

"Sāku spēlēties ar domu, ka man personīgi čili pipari rada tādu labsajūtu, ka tādā sabiedrībā, ko es aprakstu, tas pilnīgi noteikti būtu aizliegts. Manā grāmatā tas, ka cilvēkam ir atņemtas visas baudas un atstāts tikai sekss, pazemo sievietes," saka rakstniece Johanna Sinisalo.

Sievietes līdztiesības problēma rakstniecei šķiet ļoti aktuāla, jo pasaules krīzes dažādās jomās, viņasprāt, sabiedrībā provocē aktīvu konservatīvismu.

"Ja pie teikšanas tiek galēji konservatīvas kustības, tad viena no viņu idejām ir, ka sievietēm ir jāatgriežas virtuvē. Viņiem šķiet, ka šāda sieviešu iedalīšana otrās šķiras pilsoņa statusā palīdzēs atjaunot kaut kādu veco, ideālo pasauli, taču viņi nedomā par to, ka patiesībā tas, ka sievietes piedalās darba tirgū, uzlabo dzīves kvalitāti visiem," skaidro rakstniece.

Lai arī romāns “Saules kodols” ir teorētiska fikcija ar detektīvstāsta elementiem, tas ar satīriskiem pārspīlējumiem  parāda mūsu sabiedrības problēmas.

"Arī Somijā ir vīriešu aktīvistu kustība, kas ļoti negatīvi iestājas pret feminismu. Viņi uzskata, ka feminisms nozīmē to, ka sievietes grib tikt pie varas, bet sievietes tikai vēlas līdztiesīgu attieksmi," norāda Sinisalo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti