Panorāma

Kā top pasaules augstskolu reitingi?

Panorāma

Pļaviņās gatavojas plūdiem

Pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas

Paziņoti Literatūras gada balvas laureāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas laureāti piecās nominācijās, sveikti speciālbalvu ieguvēji un sumināts mūža balvas ieguvējs – rakstnieks Alberts Bels.

Mūža balvas ieguvējs Alberts Bels, kā arī balvu ieguvēji katrā no nominācijām saņems naudas balvas, kā arī dizaina studijas MĀJO veidoto LALIGABAs lampu, kas iemieso ideju par grāmatu kā gaismas simbolu.

Balvu par spilgtāko debiju saņēma Daina Sirmā par grāmatu "Kailsals", izdevniecība "Pētergailis".

Šajā kategorijā tika nominēta arī Ilona Balode "Rīga–Pekina" (Zvaigzne ABC), Anna Foma "Jaunā Vāgnera klusēšana" (Mansards) un Toms Treibergs "Gaismas apstākļi" (Mansards).

Ilona Balode par grāmatu "Rīga–Pekina" saņēma "Delfi" lasītāju, Jāņa Rozes grāmatnīcas un Ventspils bibliotēkas specbalvu.

Gada balvu par labāko dzejas krājumu saņēma Ingmāra Balode par grāmatu „alba” (Mansards).

Dzejas krājumu kategorijā tāpat tika nominēta Pētera Draguna „Tumšā stundā” (Neputns), Ingas Gailes „Migla” (Mansards) un Arvja Vigula „5:00” (Mansards).

Par labāko tulkojumu atzīta Guntara Godiņa atdzejotā Heli Lāksonenas izlase „Kad gos smei” (Mansards).

Uz labāko oriģinālliteratūras tulkojumu latviešu valodā pretendēja arī Silvijas Brices tulkotais Alfrēda Dēblīna romāns „Berlīne. Aleksandra laukums” (Zvaigzne ABC), Maimas Grīnbergas tulkotā Jāna Krosa vēsturiskā tetraloģija „Stūrgalvības hronika” (Jāņa Rozes apgāds) un Jāņa Krūmiņa tulkotais Johana Volfganga fon Gētes romāns „Meistara Vilhelma mācību gadi” (Avens un partneri).

Guntars Godiņš saņēma arī Botāniskā dārza specbalvu, savukārt Matiasam Knollam par Māra Putniņa "Mežonīgo pīrāgu" tulkojumu uz vācu valodu tika Latvijas Literatūras centra īpašā balva.

Šogad pirmo reizi piešķirta arī Latvijas Literatūras gada balva labākajam Latvijas autora darbam bērniem. Šo balvu izpelnījās Inese Zandere par grāmatu „Līze Analīze” (Liels un mazs).

Uz balvu par labāko Latvijas autora darbu bērniem pretendēja arī Lilija Berzinska par grāmatu „Ziloņu dārzs” (Dienas Grāmata), Māris Rungulis par „Nekrietno Alfrēdu” (liels un mazs) un Juris Zvirgzdiņš par grāmatu „Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi” (liels un mazs).

Kristīnes Ulbergas „Zaļā Vārna” (Dienas Grāmata) saņēma balvu kā labākais prozas darbs.

Šajā kategorijā tika nominēta arī Andra Manfelde par „Dzimtenīti” (Literatūras kombains), Egīls Venters par „Mainīgo intervenci” (Dienas Grāmata) un Inga Žolude par romānu „Sarkanie bērni” (Dienas Grāmata).

Arī Literatūras gada balvas eksperti piešķīra vairākas specbalvas. Šī atzinība tika Latvijas Bībeles biedrībai par jauno par Bībeles tulkojumu, Aivaram Kļavim par tretraloģiju "Viņpus vārtiem", Margitai Gūtmanei par Veronikai Strēlertei veltīto dokumentālās prozas grāmatu "Dzīve ir viens vella izgudrojums" un Annai Rancānei, kura saņēma arī Latvijas Bankas specbalvu.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABAs) 2012 ekspertu komisijā strādāja literatūrfilosofe Ieva Kolmane, dzejniece Liāna Langa, dzejniece un tulkotāja Maira Asare, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, literatūrkritiķe Anda Baklāne, dzejniece Ērika Bērziņa, literatūrzinātnieks Pauls Daija, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska un tulkotāja Mudīte Treimane.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums Latvijas literatūrā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas Latvijas grāmatniecības nozares paspārnē nākuši klajā kārtējā kalendārā gada griezumā. Par balvas norisi kopš 2010.gada kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja Ventspilī, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti