Nobela prēmija literatūrā piešķirta baltkrievu autorei Svetlanai Aleksijevičai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par "Nobela prēmijas literatūrā 2015" balvas ieguvēju kļuvusi Ukrainā dzimusī baltkrievu žurnāliste un rakstniece Svetlana Aleksijeviča.

Pasludinot Nobela laureātu, Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija paziņojusi, ka prēmija piešķirta par autores daudzbalsīgo rakstības stilu, kas kalpo par pieminekli mūslaiku ciešanām un drosmei.

Svetlana Aleksijeviča dzimusi 1948.gada 31.maijā Ukrainā. Viņa absolvējusi Baltkrievijas Valsts universitāti. Aleksijevičas karjera sākās 70.gados, strādājot par žurnālisti vietējā avīzē. Vēlāk viņa pievērsusies stāstu rakstīšanai, daudz intervējusi tādu dramatisku notikumu kā Otrā pasaules kara, Afganistānas kara, Černobiļas katastrofas lieciniekus un stāstus apkopojusi grāmatās.

67 gadus vecā Svetlana Aleksijeviča ir tikai četrpadsmitā sieviete, kura ieguvusi Nobela prēmiju literatūrā. Aleksijevičas kandidatūru jau kopš 2002.gada Nobela prēmijai ir virzījis Zviedrijas PEN centrs un jau vairākus gadus dažādi bukmeikeru uzņēmumi bija ierindojuši viņu pirmajās pozīcijās uz šo prestižo prēmiju.

Pēc ziņas saņemšanas par iegūto balvu Aleksijeviča preses konferencē Minskā pavēstīja, ka jūt personīgu prieku par Nobela prēmiju un velta to savai dzimtenei. Pēc viņas vārdiem, šī ir balva baltkrievu kultūrai un mazajai valstij, kas visu savu vēsturi bijusi ierauta starp dzirnakmeņiem.

Lai gan Aleksijevičas darbi tulkoti dažādās valodās, tie netiek publicēti dzimtajā Baltkrievijā, kur jau 20 gadus varas grožus savās rokās tur autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko. Arī valsts literāti viņu vērtē pretrunīgi, pārmetot to, ka autore raksta krievu, nevis baltkrievu valodā.

Rakstniece vienmēr iestājusies pret autoritāro režīmu savā valstī un kaimiņos esošajā Krievijā, un savulaik konflikta dēļ ar baltkrievu varas iestādēm rakstniece pat bija spiesta pamest Baltkrieviju, dzīvojot Itālijā, Francijā un Vācijā, dzimtenē atgriežoties vien pirms diviem gadiem. Attieksmi pret viņas darbiem Baltkrievijā Aleksijeviča raksturojusi kā "klusi piezogošos cenzūru". Arī 8.oktobrī pirms preses konferences viņa atzina, ka Krievijas kultūras ministrs viņu ar iegūto balvu jau bija apsveicis, bet neviena no baltkrievu oficiālajām amatpersonām to darījusi nebija.

Savukārt 8.oktobrī pēc prēmijas iegūšanas Krievijas sociālajos tīklos izteikti viedokļi, ka rakstniece prēmiju ieguvusi par Krievijas, krievu pasaules un prezidenta Vladimira Putina nīšanu. Atbildot uz šādiem izteikumiem, rakstniece norādījusi, ka vienmēr ir teikusi to, ko domā, taču šajos laikos esot ļoti grūti būt godīgam.

Latviešu valodā iznākušas divas Svetlanas Aleksijevičas grāmatas - "Cinka zēni", kas stāsta par desmit gadus ilgajām Padomju armijas cīņām Afganistānā, kā arī "Černobiļa. Lūgšana", kurā autore apkopojusi Černobiļas iedzīvotāju piedzīvoto, pārdzīvoto, spilgti atainojusi tābrīža izjūtas, sāpes, apjukumu, izmisumu.

2015.gada Nobela prēmiju literatūrā, kā arī medicīnā, fizikā, ķīmijā, ekonomikā un Nobela Miera prēmiju pasniegs oficiālā ceremonijā 10.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti