Miris literatūrzinātnieks, «Jaunās Gaitas» redaktors Rolfs Ekmanis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

ASV 12.janvārī mūžībā aizgājis literatūrzinātnieks, žurnāla "Jaunā Gaita" redaktors Rolfs Ekmanis (1929-2017), atsaucoties un informāciju „Facebook” kontā „Latvija Amerikā”, lsm.lv pavēstīja dzejnieks Jānis Elsbergs.

Rolfs Ekmanis kopā ar ģimeni devās trimdā 1945.gadā. Mācījies Ausekļa ģimnāzijā Augsburgā, bet 1950.gadā izceļoja uz ASV. Studējis politiskās zinātnes un slāvistiku Viskonsinas universitātē, kur ieguva bakalaura un maģistra grādu (1957.gadā par disertāciju „Vilis Lācis kā padomju rakstnieks"). Filoloģijas doktora grādu ieguvis 1966.gadā Indiānas universitātē. Disertācijas tēma – „Attiecības starp krievu padomju un latviešu padomju literatūru. 1940-1960".

1970. un 1980.gados Ekmanis bija slāvistikas un baltistikas profesors Arizonas universitātē, paralēli strādājot radiostacijā „Brīvā Eiropa” par politiskās un kultūras dzīves komentētāju un latviešu redakcijas galveno redaktoru. No 1999.gada – „Jaunās Gaitas” galvenais redaktors. 1999.gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Ekmanis publicējies ne tikai žurnālā „Jaunā Gaita”, bet arī tādos izdevumos, kā „Akadēmiskā Dzīve”, „Latvija Šodien”, „Acta Baltica”, „Books Abroad”, „Journal of Baltic Studies” utt. Daļa no viņa apcerēm apkopota grāmatā „Latvian literature under the Soviets. 1940-1975”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jānis Elsbergs uzsver, ka Ekmanis visu savu mūžu ir ziedojis latviešu valodai un literatūrai, liels ir viņa ieguldījums Padomju Latvijas literatūras pētniecībā.

Jānis Elsbergs
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti