Iznākusi grāmata par Māri Villerušu «Dziesma čellam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 

Izdevniecības "Pētrgailis" sēriju “Latvijas laikazīmes”, kurā jau izdotas grāmatas par Ojāru Vācieti, Leonīdu Vīgneru, Vairu Vīķi-Freibergu, Māru Zālīti, Viju Artmani, Gunaru Birkertu, nu papildinājusi grāmata par izcilu mūziķi – Māri Villerušu. Grāmatu sastādījusi Sandra Ņedzvecka.

Latvijas ievērojamā čellista 80. jubilejas gadā muzikoloģe Sandra Ņedzvecka nesen mūžībā aizgājušajam mūziķim un visai Latvijas kultūras cilvēku sabiedrībai sarūpējusi šo īpašo dāvanu.

Grāmatas neatsverama vērtība ir Māra Villeruša vistuvāko draugu, kolēģu, audzēkņu atmiņu stāsti par viņu, ko bagātina fotomateriāls, kuros dokumentēta mākslinieka sadarbība ar tādiem mūzikas milžiem kā A. Hačaturjans, D. Oistrahs, L. Vīgners, M. Rostropovičs u.c. Vairāk nekā 30 cilvēku – mūziķi un nemūziķi, kolēģi un audzēkņi – ir dalījušies savās atmiņās par meistaru, kura čella skaņu nesajaukt ar citu čellu skaņām, par pedagogu, kurš pat tehniskas lietas mācīja visupirms caur lielu mūziku, par mūziķi, kura loma latviešu atskaņotājmākslā nav īsti novērtēta, un par cilvēku, kurš bija - vienkārši labs.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš un vijoļmeistars Zigurds Elsbergs, skaņu režisors Jāzeps Kulbergs un muzikoloģe Maija Amoliņa, pianisti Ilze Dzērve un Aldis Liepiņš, vijolnieki Jānis Bulavs un Juris Švolkovskis, un daudzi, daudzi čellisti – gan Māra Villeruša kolēģi un laikabiedri, gan studenti -  ir dalījušies savās atmiņās, kas ir vēl ļoti dzīvas.

Grāmatā rodami gan mūziķa daudzie visai interesantie vaļasprieki, gan atklāta ārpusskatuves sabiedriskā dzīve. Te ir karaliene Mūzika un mīlestība pret šaha spēli, autobraukšanu. Ģimene, Māris un Inta Villeruši, viņu meitas.  Arī nozīmīgie  mūzikas vakari pie gleznotājas Birutas Baumanes un Māris Villerušs viņas gleznās.

Māris Villerušs skolojies izcilu pasaules klases pedagogu – profesoru Ēvalda Berzinska un Mstislava Rostropoviča vadībā, pats turpat 50 gadus bijis ļoti iecienīts un profesionāli prasīgs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks, kura klasi absolvējuši ap 70 čellisti, to vidū tagad jau ievērojami Latvijā un starptautiski pazīstami mūziķi, pedagogi, arī simfonisko orķestru diriģenti. Profesora Māra Villeruša klases absolventi strādā daudzās ārvalstīs – ASV, Kanādā, Vācijā, Spānijā, Izraēlā, Somijā u.c., tādējādi nesot pasaulē Latvijas čello skolas labo vārdu. Māris Villerušs sniedzis meistarklases vairākās pasaules valstīs.

Arī pats Māris Villerušs, izcils mūziķis, prestižu starptautisko konkursu laureāts, kas, aktīvi koncertējis ne tikai bijušajās PSRS republikās, bet arī ASV, Kanādā, Francijā, Vācijā, Čehijā, Slovākijā, Ungārijā u.c. valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti