Labrīt

Porošenko cer, ka Lielbritānijas lēmums pamest ES netraucēs bezvīzu režīma ieviešanai

Labrīt

Diskutēs par nelegālo cigarešu apkarošanu Latvijā un Eiropas Savienībā

Īpaša grāmata īpašā plauktā: Inga Pelša un Jaunsudrabiņa "Mazā Baltā grāmata"

Īpaša grāmata īpašā plauktā: Inga Pelša un «Mazā Baltā grāmata» vecmāmiņas piemiņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) simtajai jubilejai 2019.gadā īpašajā Tautas grāmatu plauktā plānots ievietot apmēram 15 tūkstošus grāmatu, tādēļ LNB no jauna aicina – ieliec arī savu sējumu kopējā Tautas grāmatu plauktā! Šim aicinājumam pievienojas arī Latvijas Radio, publicējot desmit stāstus par grāmatām – jaunām un simtgadīgām, lasītām un mīļotām – kuras cilvēki šopavasar atdevuši Tautas grāmatu plauktam.

Priekšpēdējais stāsts – par kādu gandrīz pirms simt gadiem Izglītības ministrijā izdotu literatūras grāmatu.

„Mani sauc Inga Pelša, un man jau kādu laiku gribējās piedalīties šajā grāmatu nodošanas akcijā, vēl jo vairāk tāpēc, ka pati savulaik strādāju Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, gan ne tieši ar grāmatām, bet ar datoriem. Bet, kad izlasīju, ka Pārdaugavas svētkos Nacionālā bibliotēka būs pie mums, Arkādijas parkā, man likās, ka tā ir likteņa zīme un ka tad noteikti ir jāatrod un jāatnes kāda grāmata. Man gribējās kaut ko simbolisku, un rokās trāpījās Jāņa Jaunsudrabiņa „Mazā Baltā grāmata”, kuru 1921.gadā izdevusi Izglītības ministrija," stāsta Pelša.

"Atverot šo grāmatu, iekšā ieraudzīju savas vecāsmātes vārdu – Zenta Jirgens, vēlākos gados Zenta Pelša, kura ilgus gadus bija latviešu valodas un literatūras pasniedzēja Aizupes Meža tehnikumā. Viņai bija ļoti bagātīga grāmatu kolekcija – gan latviešu literatūra, gan pasaules klasika. Un, tā kā es pie viņas nodzīvoju daudzus gadus, esmu izlasījusi ļoti daudz grāmatu," turpina Pelša.

"Man likās simboliski, ka manai vecaimammai būs iespēja nokļūt mūsu Gaismas pilī jeb Stikla kalnā. Viņa pati diemžēl nezina, ka tāda bibliotēka ir uzbūvēta, un arī nepiedzīvoja to brīdi, kad Latvija atguva brīvību. Bet tagad viņa tur būs. Caur šo grāmatu,” saka grāmatas dāvinātāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti