Kultūras ziņas

Sāk atdzimt skatlogu kultūra Rīgā

Kultūras ziņas

Ukrainas atbalsta koncerts

Grāmatā iepazīstina bērnus ar mežabrāļiem

Grāmatā iepazīstina bērnus ar mežabrāļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmoreiz latviešu bērnu literatūrā izdota grāmata, kas stāsta par nacionālo partizānu cīņām pēc Otrā pasaules kara. Grāmatā „Lapsu kalniņa mīklas” tās autors Māris Rungulis lasītājus iepazīstina ar Kurzemes puikām no pagājušā gadsimta 60. gadiem, kuri, meklējot pieradinātu stirnu buciņu, mežā uzduras purva salai, uz kuras izveidots bunkurs. Sākas iepazīšanās ar pasauli, kura ir kā maza daļiņa brīvas Latvijas.

Grāmatas nosaukumā lasāmais Lapsu kalniņš gan ir izdomāta vieta, tomēr pārējie notikumi balstīti autora pētījumos, kuros īpašu devumu sniedzis rakstnieks Modris Zihmanis, kurš šobrīd ir vienīgais dzīvais mežabrālis. Pēckara gados viņš mitinājās Īles bunkurā.

Māri Runguli nebaida asa reakcija no tiem, kuri uzskata nacionālos partizānus par nacistiem, jo mežabrāļu vidū bija arī leģionāri. Tad jau nevarot rakstīt arī par Sibīriju, jo uz turieni taču esot izsūtīti valsts ienaidnieki – padomju varas izpratnē.

„Rakstot šo stāstu, es apzināti nevienu neprovocēju,” uzsver rakstnieks Māris Rungulis.

Tomēr vai jaunajai lasītāju paaudzei, kurai lielās devās tiek piedāvāta viegla un krāsaina literatūra, šāds nopietns stāsts vispār liksies interesants?

„Ne es to rakstīju ar tādām pārvērstām acīm vai drausmīgi nopietnu ģīmi, un ne arī tie fakti ir „tādi”,” skaidro rakstnieks. „Tur ir ļoti daudz veselīga humora. Tas gan ir tāds pieaugušo cilvēku humors. Tur ir veči bunkurā. Viņi savstarpēji gan jokojas, gan viņiem ir tādi visādi piedzīvojumi, un tāpēc es, domādams par to, lai tas sižets vairāk tiktu vilkts, es izvēlējos un rakstīju to kā detektīvu.”

Sešdesmito gadu atmosfēru un meža spokainību grāmatā spilgti attēlojusi mākslinieka Reiņa Pētersona roka. Grāmatu izdevusi izdevniecība „liels un mazs”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti