«Citādas debesis, tā pati dvēsele» - dalīšanās ar līdz šim neiepazītiem Ziedoņa tekstiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Īsta vērtīgu atziņu krātuve ir Imanta Ziedoņa dienasgrāmatas. Kopskaitā to ir 30, un lielākā daļa no tām līdz šim nekur nav publicētas. Dienasgrāmatu fragmenti sintēzē ar mūziku un Ziedoņa dzeju izskanēs koncertuzvedumā „Citādas debesis, tā pati dvēsele”, kam pirmizrāde būs novembra vidū mūzikas namā „Daile”.

 

Uzvedumā piedalīsies trīs izcili mākslinieki – Ausma Kantāne, Vilis Daudziņš un Kaspars Zemītis. Tā režisors ir Pēteris Krilovs.

„1.janvārī nav ieraksta, 2. un 3.arī nav, 4. – ieraksts : „Cik skaista ir dzīve. Un liela un stipra. Bez kāda izdalāma mirkļa. Viss vienā plūdumā”. – Aktrise, Imanta Ziedoņa dzīvesbiedre Ausma Kantāne lasa fragmentu no 2003.gada Ziedoņa dienasgrāmatas. Tieši šajā gadā, tātad pirms 13 gadiem, rakstītais arī veidos pamatu jaunajam koncertuzvedumam „Citādas debesis, tā pati dvēsele”.

Tā būs dalīšanās ar līdz šim publiski neiepazītiem Ziedoņa tekstiem. Doma ar šo bagātību arī publiski padalīties Ausmai Kantānei ienāca prātā pērn, kad viņa, gatavojoties Raiņa jubilejai, Ziedoņa dienasgrāmatās meklēja Ziedoņa teikto par Raini.

Kā režisoru uzvedumam viņa uzrunāja Pēteri Krilovu, ko uzskata par spēcīgu profesionāli, kas ļoti precīzi izjūt laiku. Bet kā skatuves partnerus – aktieri Vili Daudziņu un ģitāristu Kasparu Zemīti:

„Es domāju - ja šie divi lielie, bagātie cilvēki man vēl tā „piespiežas klāt”… Vārdu sakot, es - tas mugurkauls, un viņi - tās lapas un puķes… Manuprāt, no šādas sadarbības patiešām kaut kas dievišķs var uzplaukt”.

Koncertuzvedumu veidos Ziedoņa dienasgrāmatu fragmenti Ausmas Kantānes lasījumā, kas savīsies ar Kaspara Zemīša ģitārspēli un Viļa Daudziņa Ziedoņa dzejas un epifāniju lasījumiem. Vilis Daudziņš atzīst – kompānija ir brīnišķīga, un galvenais visus vienojošais ir prieks:

„Derīgs prieks, vērtīgs prieks, pievilcīgs prieks, jo prieks ir tas, kas pievelk.Kaut kādā ziņā pretstats priekam ir īgnums. Un es atradu epifāniju „Es iegāju sevī”, kas man ļoti iepatikās. Īstenībā tā ir par mani, par jebkuru, jo tā cīņa notiek nemitīgi”.

Mūzikā savukārt savas sajūtas par Imanta Ziedoņa personību un daiļradi atspoguļos Kaspars Zemītis:

„Mēs jau viņu varam parādīt tikai tā, kā mēs paši spējam viņu saredzēt. Un te man ir atmiņā, ka ļoti senus gadus atpakaļ mēs runājām ar Jāni Paukštello. Viņš kā jauns aktieris esot prasījis Imantam Ziedonim – kā tas ir jums, dzejniek, ka mēs, jaunie aktieri, lasām jūsu dzeju? Ziedonis viņam atbildējis – zini, mana dzeja ir tāds balts, sniegots klajums, nu un tad tu ar tām savām slēpēm brauc tur iekšā!”

Koncertuzveduma režisoram Pēterim Krilovam bijis pat pārsteigums, ka tik daudz vērtīgu Ziedoņa materiālu ir vēl nepublicēti un ka 2003.gada dienasgrāmatā rakstītais šodien skan vēl aktuālāk nekā savā laikā:

„Tur ir viss kopā. Gan domas filozofiskā un ētiskā vērtība, gan laiks. Jo lielāka doma, jo precīzāk tā pateikta, jo tā kļūst globālāka. Un to ir vērts nest priekšā un atgādināt. Tas ir ārkārtīgi vērtīgs pasaules izzināšanas gājiens”.

Koncertuzveduma „Citādas debesis, tā pati dvēsele” pirmizrāde mūzikas namā „Daile” notiks 16.novembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti