Aspazijas dzimšanas dienu Jūrmalā svinēs ar dzeju un mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latviešu izcilajai literātei, politiķei un sabiedriskās domas veidotājai Aspazijai (1865-1943) 16.martā apritēs 153. gadskārta. Jūrmalā Aspazijas dzimšanas dienas nedēļā notiks viņas daiļradei veltīti vairāki pasākumi, vēsta Jūrmalas dome.

Aspazijas radošais mantojums turpina iedvesmot paaudžu paaudzēs un aizvien saglabā savu aktualitāti. 14.martā plkst. 17.00  Aspazijas mājā Zigfrīda Meierovica prospektā 20 Dubultos Aspazijas dzimšanas diena tiks atzīmēta ar literāri – muzikālu improvizāciju “Starp lakstīgalu un bezdelīgu”, kas veidota pēc Aspazijas un Raiņa dzejas motīviem.  

 Koncertuzvedumā piedalīsies komponists Artūrs Maskats un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieri Maksims Busels un Jūlija Berngardte. Mākslinieki sagatavojuši dzejnieces jubilejai veltītu īpašu programmu, kurā dzejā un mūzikā skanēs mīlas stāsts – intīms, skaists un likteņa pārbaudījumu pilns. Skanēs mīlestība, kas lika domai celties spārnos, iemiesoties vārdos, lai pēc tam paaudžu gaitā uzrunātu tūkstošiem lasītāju. Arī Artūru Maskatu Aspazija iedvesmojusi dzeju un mīlestību smalkjūtīgi interpretēt mūzikā, raisot muzikāli poētisku mozaīku. Pasākumā skanēs dzejas lasījumi krievu valodā, dziesmas – latviešu valodā. Ieeja bez maksas.

 15. martā plkst. 18.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Pliekšāna ielā 5/7 Majoros Latvijas Nacionālās operas soliste Inga Šļubovska-Kancēviča un pianiste Agnese Egliņa iepazīstinās ar Pētera Vaska fonda izdoto kompaktdisku ‘’Gaismā...”, Jūrmalas teātra aktrise Dace Umbraško lasīs Aspazijas dzeju.

 Sarīkojumā skanēs gan latviešu klasiķu – Jāzepa Vītola, Jāzepa Mediņa un Jāņa Mediņa –, gan mūsdienu komponistu – Lauras Gustovskas, Ingmara Zemzara un Artura Maskata solodziesmas ar Aspazijas dzeju.

 Jauniznākušajā kompaktdiskā iekļauti komponistu Artura Maskata, Pētera Vaska, Viļņa Šmīdberga, Pētera Plakida, Rutas Paideres, Lauras Gustovskas skaņdarbi un Ingmāra Zemzara solodziesmas ar latviešu dzejnieku Imanta Ziedoņa, Knuta Skujenieka, Aspazijas, Friča Bārdas, Ojāra Vācieša un Valdas Moras dzeju.  Ieeja sarīkojumā bez maksas.

 17. martā plkst. 15.00 Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā Baznīcas ielā 13 Dubultos notiks Aspazijas 153. dzimšanas dienai veltīts koncerts “Pats dzimtā zeme esi”. Koncertā piedalīsies kamerkoris „Ave Sol”, diriģents Andris Veismanis, kormeistars Jurģis Cābulis, solisti Evita Zālīte, Mārtiņš Zvīgulis, ērģelniece Edīte Deksne. Latvijai veltītu Aspazijas dzeju lasīs Jūrmalas skolēni. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

 Aspazijas 1943. gadā teiktie vārdi – ”Latvijas valsti no manis nemaz nevar atdalīt” – nav tikai metafora, bet realitāte, Aspazija savas dzīves laikā ir bijusi valsts garīgo spēku avangardā un palikusi tur arī tagad, kad Latvijas valsts svin savu simtgadi.

Latvija dzejnieces dvēselē dzīvojusi vienmēr, arī tad, kad doma par Latvijas valsti šķitis tāls un neaizsniedzams sapnis. Liktenis vairākkārt licis Aspazijai pamest mājas un dzimteni, licis ilgoties, cerēt un atgriezties. Dzimtenes izjūta kļuvusi par dvēseles daļu, kas lika radoši strādāt Latvijas labā. 

  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti