Alberts Bels: Ceru noturēties vēl kādu laiciņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

„Ceru, ka tomēr noturēšos vēl kādu laiciņu un, iespējams, vēl kaut ko arī uzrakstīšu,” izteicās rakstnieks Alberts Bels, kuram Latviešu Literatūras gada balvas žūrija šogad piešķīrusi mūža ieguldījuma balvu.

„Tas, ka esmu nokļuvis šajā kompānijā, ir man glaimojoši, bet vienā ziņā arī biedējoši. Tas nozīmē, ka mūžs ir ieguldīts un tagad jāskatās uz tādu viegli paredzamu ceļu,” ironiski Literatūras gada balvai veltītajā preses konferencē ceturtdien, 4. aprīlī, teica rakstnieks, tajā pašā laikā norādot, ka dzīve viņu ir nedaudz sabojājusi un viņš uz literatūru tagad skatās krietni nenopietnāk nekā tas bija tad, kad viņš sāka savu darbu literatūrā.

„Es lasu vieglāk, un aicinu arī citus vienkārši baudīt, lai no literatūras paliktu gaiša pēcgarša un labs noskaņojums,” aicināja rakstnieks.

Kā ziņots, uz gada balvu literatūrā kategorijā „Labākais dzejas krājums” pretendē Ingas Gailes dzejas krājums „Migla”, Ingmāras Balodes „Alba”, Arvja Vigula „5:00” (visas trīs izdevis „Mansards”) un Pētera Draguna „Tumšā stundā” (Neputns). Kategorijā „Labākais prozas darbs” nominēti Ingas Žoludes „Sarkanie bērni”, Kristīnes Ulbergas „Zaļā vārna”, Egīla Ventera „Mainīgā intervence” (visus trīs izdevusi „Dienas Grāmata”) un Andras Manfeldes „Dzimtenīte” (Literatūras kombains).

Kategorijā „Labākais tulkojums” balvas pretendentu sarakstā ir Silvijas Brices tulkotais A. Deblīna „Berlīne. Aleksandra laukums” (Zvaigzne ABC), Maimas Grīnbergas tulkotais J. Krosa darbs „Stūrgalvības hronika” (Jāņa Rozes apgāds), Gundara Godiņa tulkotais H. Lāksonenas „Kad gos smej” (apgāds Mansards) un Jāņa Krūmiņa tulkotais Gētes „Meistara Vilhelma mācību gadi” (Avens un partneri).

Balvai nominēto Latvijas autoru bērniem domāto darbu sarakstā iekļuvis Māra Runguļa „Nekrietnais Alfrēds", Ineses Zanderes „Līze Analīze”, Jura Zvirgzdiņa „Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi” (visas trīs – Liels un mazs) un Lilijas Berzinskas „Ziloņu dārzs” (Dienas Grāmata).

Kategorijā „Spilgtākā debija” uz Literatūras gada balvu pretendē Annas Fomas „Jaunā Vāgnera klusēšana”, Toma Treiberga „Gaismas apstākļi” (abas – apgāds Mansards), Ilonas Balodes „Rīga-Pekina” (Zvaigzne ABC) un Dainas Sirmās „Kailsals” (Pētergailis).

Balvas ieguvējs katrā no nominācijām tiks paziņots un apbalvots 2013. gada 18. aprīlī pulksten 18 balvu pasniegšanas ceremonijā Dizaina fabrikā – Rīgā, Slokas ielā 52. Balvas pasniegšanas pasākumā tiks pasniegtas arī vairākas speciālbalvas, kā arī sumināts mūža balvas ieguvējs Alberts Bels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti