Uz 2017.gada vārda titulu pretendē «trampisms», «bikiņš» un «vizītvietne»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz 2018. gada 19. janvārim vēl var pagūt iesūtīt 2017. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena pieteikumus. Kā informē aptaujas rīkotāji, šobrīd uz gada vārda titulu pretendē vārdi “trampisms”, “bikiņš” (“bikini” vietā) un „vizītvietne” (“profils”).

Aptaujas rīkotāji pieteikumus saņem augu gadu. Pirmie ienāca jau 2017. gada janvārī, kad tikko bija noslēgusies iepriekšējā gada aptauja.

Kā ik gadu, aptaujas rīkotāji saņem gada iesūtījumus arī papildu kategorijā “gada savārstījums” – nesakarīgākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2017. gadā, piemēram, “mobilitātes pakotnes ceļu maksas priekšlikumi”, “publiskās personas iestāžu augstākā līmeņa vadītāji vai privāto tiesību juridiskās personas valdes vai padomes locekļi”, “demonstrēt mugurkaulu”, “kompetencēs balstīta izglītība”, “Par ko vēlēsi, ar to dzīvosi!” u.c.

Lielākā daļa iesūtījumu nāk no publiskajā telpā lasītajiem vai dzirdētajiem tekstiem. Joprojām noturīga ir interese par jaunvārdu darināšanu, piemēram, “slinkvalodība” (savas valodas nelietošana saziņā ar cittautieti), “virpnis”, “griezulis” – kā, iespējams, veiksmīgāki vārdi “grozāmgrābšļa” vietā, “spožmirkļi” angļu “highlights” vietā,  “Atkrāpies!”; 2017. gadā iesūtīto vārdu krājumā ir arī “čīkstulēšana”, “panorāmpatriots”, “aizgājināšana” u. c.

Pagaidām uz 2017. gada vārda titulu pretendē vārdi “trampisms”, “bikiņš” (“bikini” vietā) un „vizītvietne” (“profils”), norāda aptaujas rīkotāji.   

Gada nevārds lielākoties saistās ar daudzajiem anglicismiem, piemēram, “kapkūka”, “patronēt”, “raritāte”, “remigranti”, “ābolu koks”, un arī rusicismiem: “dienas garumā”, “pamainīt”, “(lai radio) labi klausās”.     

2017. gada spārnotā teiciena kategorijā pamanīts, piemēram, izteikums “sarunu festivāls „Rīdzene””, “Latvijā top elfu vienība cīņai ar Krievijas interneta troļļiem”, “džipu sociāldemokrātija”, “cilvēki Stacijas laukumā bauda Aišu”, “esmu tajos darbiņos, ministros un tā tālāk”.

Aptauju jau piecpadsmito gadu rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa (LVAK) sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību (LRS).

Pieteikumi līdz 19. janvārim jāsūta uz e-pasta adresi [email protected] vai pa parasto pastu ar norādi: „Gada vārds” RLB Latviešu valodas attīstības kopai, Merķeļa ielā 13, Rīgā, LV-1050.

Aptauja noslēgsies ar gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena paziņošanu janvāra beigās.

Jau vēstīts, ka pērn par gada vārdu atzīts vārds "jaunuzņēmums", par gada nevārdu - "ekselence" ar nozīmi 'izcilība',  bet spārnotā teiciena godā ticis boksera Maira Brieža izteikums „Mans dopings ir mana tauta”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti